Annette van der Werf-Braamer (57 jaar) houdt van pionieren. Zo begon ze begin 2003 als raadsgriffier in de gemeente Scherpenzeel. Toen een nieuwe functie als gevolg van de invoering van het dualisme in de gemeenteraad. Het pionieren kreeg een vervolg in 2018 toen ze werd aangesteld als gemeentesecretaris voor de nieuwe gemeente Altena.
Bijna drie jaar later vertelt Van der Werf dat deze baan als gemeentesecretaris de meest intensieve baan is die ze ooit heeft gehad. Een baan ook die altijd meer uren vergt dan in haar arbeidscontract staan, maar ook een baan die ze eerder niet had kunnen vervullen. “Toen mijn vier dochters jonger waren, heb ik een tijd minder gewerkt, zo was ik voor 18 uur raadsgriffier in Scherpenzeel. Ik had die tijd met mijn kinderen niet willen missen. Ik raad iedereen aan om de hoogtepunten van je kinderen niet te missen. Maar ook als je tijdelijk wat minder werkt, kun je het later altijd weer oppakken. Je kunt niet altijd alles 100 procent doen, soms moet je tijdelijk iets opgeven”. Nu haar vier dochters het huis uit zijn, lukt het haar wel zich volledig in te zetten voor haar werk. Als gemeentesecretaris stuurt ze de ambtelijke organisatie aan van zo’n vierhonderd ambtenaren; een functie waarin vooral om leiderschap gevraagd wordt.
“Ik was de eerste in de familie die ging studeren. Mijn vader hield me altijd voor dat een studie de beste investering was die hij me mee kon geven. Ik ben opgegroeid in Wierden in Twente. Het dorpse leven daar en het kerkelijk leven lijkt wel een beetje op de gemeente Altena. Veel van mijn familie woont daar nog. Na de middelbare school ging ik naar de lerarenopleiding en heb vervolgens Nederlands gestudeerd aan de Universiteit van Utrecht. Ik ben nog een tijdje blijven hangen op de universiteit als toegevoegd docent om studenten te begeleiden”. Later werkt ze bij de provincie Utrecht en de gemeente Utrecht als communicatieadviseur Totdat ze in 2003 begint als raadsgriffier bij de gemeente Scherpenzeel. “Soms moet je ook een beetje geluk hebben. De gemeentesecretaris daar ging weg en mij werd gevraagd of ik dat wilde gaan doen, dat was mijn eerste leidinggevende functie. Een functie in een kleine gemeente waarin je de gemeente tot in de haarvaten leert kennen”.
Na Scherpenzeel werkt ze in de gemeenten Rijnwoude, Woerden en Alphen aan de Rijn. Bij deze laatste 100.000 plus gemeente bleef ze drie jaar, totdat ze de vacature voor gemeentesecretaris in Altena zag. “Dat leek me geweldig, een nieuwe functie waarin ik alles wat ik ooit gedaan had kon toepassen. Het past bij mij om iets nieuws op te bouwen. De besturingsfilosofie was al uitgedacht, maar die moest nog wel worden geïmplementeerd en alle functies moesten worden vormgegeven. Bij zo’n veranderingsproces zie je steeds dezelfde patronen. Het blijft spannend voor iedereen met nieuwe collega’s en in dit geval ook een nieuwe directie. Het was plezierig dat ik dat al een keer meegemaakt had in een vorige functie. Gelukkig vinden de meeste mensen hun plekje wel weer als ze eenmaal weer gewend zijn. Je moet toegankelijk zijn, goed luisteren wat ze vinden en eerlijk blijven. Je moet geen gouden bergen beloven”.
Voor leiderschap heb je lef nodig, je moet weten waar je naar toe gaat, zo heeft ze in al die jaren geleerd. “Je hebt een voorbeeldfunctie en het helpt als mens in balans te zijn. Je moet ook authentiek blijven, mensen meenemen en knopen durven doorhakken. Belangrijk is dat mensen op de goede plek terechtkomen, dat talenten tot hun recht komen. We hebben nu op het gemeentehuis te maken met veel uitstroom van medewerkers door het bereiken van de pensioengerechtigde leeftijd, al die vacatures moeten weer opgevuld worden. Bij al die sollicitanten kijk je naar hun kwaliteiten, maar ook naar diversiteit. Zelf werk ik het liefst in gemengde teams”. Ze heeft ervaren dat bij de gemeente Altena de betrokkenheid, de loyaliteit en de toewijding van de medewerkers vanaf de start van de nieuwe gemeente erg hoog zijn. “We zijn pas twee jaar op weg en werken hard aan de verdere ontwikkeling van de gemeente”.
Na al die jaren van leidinggeven geeft ze graag haar advies aan andere vrouwen die een leidinggevende functie ambiëren. Met stip op één staat voor haar de opdracht om te zorgen dat je goed opgeleid bent, een studie is de beste investering in jezelf. Kansen grijpen en je blijven ontwikkelen sluiten daar naadloos op aan. “Wees niet te bescheiden, denk niet dat je iets niet kunt”.
Door Hannie Visser-Kieboom