Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

“We willen een juridische huisarts zijn: betrouwbaar en laagdrempelig; we willen cliënten ontzorgen!”

Tekst: Marel van Andel, foto: privéarchief

Trouwen, scheiden, samenwonen, een erfenis of een B.V. Onder andere daarvoor zou je bij Petra ter Braak-van Straten en Mariska Dalmijn-Verkooijen terecht kunnen. Beiden zijn zij toegevoegd notaris (notaris in loondienst) bij De Rivieren Notarissen in Altena. En ze vinden het een prachtig beroep.

“Je krijgt vaak echt een kijkje achter de voordeur. Je komt van alles te weten, familieproblemen, financiële moeilijkheden“, vertelt Mariska. Het notarisvak is heel divers. “Je krijgt te maken met zowel jonge als oude mensen, met thema’s als trouwen, overlijden, samenwonen en scheiden. Soms maak je er een feestje van, zoals bij onroerend goed, maar soms moet je ook tijd maken om bij het slechte nieuws stil te staan. Het is fijn dat je dan mensen kan helpen door zorgen weg te nemen.” 

Om bij De Rivieren Notarissen te belanden, volgden de twee een heel andere weg. Mariska uit Dussen ging na het vwo, rechten studeren en belandde zo op haar 21e als kandidaat-notaris in Den Bosch. In de twaalf jaar dat ze daar werkte werd ze toegevoegd notaris, maar uiteindelijk besloot ze terug te gaan naar haar roots en werd ze notaris in Altena.

Petra, opgegroeid op Goeree-Overflakkee, haalde op haar zeventiende haar havodiploma, maar ze had geen zin om te studeren. Daarom ging ze werken als typiste bij een notariskantoor. Zo maakte ze kennis met het vak en werd haar op een gegeven moment gevraagd een hbo opleiding tot notarisklerk te volgen. “De examencommissie adviseerde mij vanwege mijn hoge cijfers notarieel recht te gaan studeren en dat heb ik gedaan aan de universiteit in Leiden, beide studies naast een full time baan”, vertelt Petra. In november 2017 is ze samen met haar man verhuist naar Altena (waar ook haar grootouders en vader vandaan komen) en zo kwam Petra uiteindelijk als notaris bij De Rivieren Notarissen terecht. Ze is nu alweer bijna 30 jaar in het notariaat werkzaam.

Platteland

Nu zijn de vrouwen dus allebei notaris op het platteland en dat bevalt hen wel. “Het is echt een wereld van verschil met de stad”, zegt Mariska. “Er zijn hier heel veel ondernemende mensen”, vult Petra aan. “Bij een plattelandskantoor denken mensen soms dat we alleen kleine klusjes doen, maar dat is echt niet zo, alle facetten van ons vak komen hier aan de orde. We krijgen klanten vanuit Waalwijk, Dordrecht, Oosterhout en hebben drie vestigingen, in Werkendam, Dussen en in Andel.”

Doordat de twee notarissen werken in de regio waar ze wonen, komen zij ook wel eens cliënten tegen in hun vrije tijd. “Bij de school, in de supermarkt of op de golfbaan. We vinden het belangrijk om zaken en privé gescheiden te houden, we zijn ons altijd bewust van onze functie. Geheimhouding en integriteit is heel belangrijk, want je weet veel persoonlijke dingen van mensen”, zegt Mariska.

Laagdrempelig

Ook laagdrempeligheid vinden beiden heel belangrijk. “We willen niet dat cliënten een drempel ervaren als ze iets aan ons willen vragen”, aldus Petra. “Als we offerteverzoeken binnen krijgen bellen we cliënten altijd op, we nodigen ze uit voor een kosteloos gesprek en aan het eind van het gesprek kunnen we dan aangeven wat de kosten zullen zijn.”

Om de drempel nog verder te verlagen organiseert De Rivieren Notarissen ook lezingen. “Dat doen we ook wel eens met z’n tweeën”, vertelt Mariska. “Dan geven we mensen uitleg over bijvoorbeeld testamenten, ondernemersrecht of belastingbesparing. Tijdens en na de lezing komen mensen met vragen en dat is leuk!”