Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

V&A gaat op ‘bezoek’ in Altena bij : Esther Vroegh

Het is zomer en V&A  gaat op ‘bezoek’ in Altena

Strafrecht advocaat Mr. Esther Vroegh, 44 jaar.

 

Voorzitter Marianne Vos Wielerfestival

Vice voorzitter grote prijs Brabant voor EK veldrijden in 2020.

Bestuurslid Stichting sterren fietsen

Sparring partner Joung Professionals bij V& A

Voorzitter van het toezichthoudend orgaan van scholen in Rio de Janeiro

Klankbordcommissie hoge school Amsterdam

Raad van Advies SOBZ

Proeven aan de training vrouwelijke bestuurders bij Altena Kennispoort

Esther: ‘Zo ongeveer drie  jaar geleden merkte ik dat ik naast de advocatuur wat nieuwe prikkels nodig had. Nu had ik al wel wat ervaring met bestuursfuncties bij sport organisaties, onder andere in de paarden en wielersport maar deze zijn min of meer toevallig op mijn pad gekomen.  Nooit heb ik  de tijd genomen om te analyseren waarom je wanneer en op welke wijze ik uiteindelijk beslissingen nam. Eerst heb ik de opleiding Vrouwelijke bestuurders bij Stichting Altena kennispoort gevolgd, waar Marianne en Aveline hun kennis deelden over de verschillende soorten bestuurders en tools voor diverse functies in verschillende sectoren zoals de zorg en het onderwijs.

Bij de Commissarissenopleiding van Nyenrode was ik in de groep van veelal oudere en mannelijke  ‘beroeps’ bestuurders wel een vreemd eendje in de bijt.

Twee mensen in mijn naaste omgeving attendeerden mij op de opleiding voor commissarissen en ik besefte dat om een bestuursfunctie echt goed te kunnen uitvoeren en ‘ in control’ te zijn, er nog wel wat nodig was.  In maart 2018 ben ik toegelaten tot de Commissarissenopleiding van Nyenrode en daar was ik in de groep van veelal oudere en mannelijke “beroeps” bestuurders wel een vreemd eendje in de bijt. Als advocaat ben je opgeleid als damage controller of cleaner, je wordt meestal pas ingeschakeld als de situatie volledig gepolariseerd en geëscaleerd is. Het enige belang dat je hebt te verdedigen is dat van de cliënt.

Veel geleerd en er een mooi netwerk aan over gehouden.

Op Nyenrode leerde ik tactische overwegingen maken, lange termijn visie en het oog hebben voor de belangen van alle stakeholders. Wel merkte ik dat ik door twintig jaar advocatuur heel snel heb leren schakelen, ervaring heb met media  en veel mensenkennis heb mogen opdoen. Maar soms is er dus helemaal niets met wat minder snel opschakelen of juist op de rem trappen.  Ik heb die maanden erg veel geleerd en er een mooi netwerk aan over gehouden.

Keuzes maken

Na de opleiding kreeg ik mooie aanbiedingen maar ik vind de verregaande aansprakelijkheid van commissarissen voor het houden van toezicht op dit moment erg ver gaan. Daarom heb ik voor dit moment de keuze gemaakt om, naast de bestuursfuncties in de sportwereld, voorzitter te zijn van het toezichthoudend orgaan van scholen in Rio de Janeiro, klankbordcommissie Hoge School Amsterdam en Raad van Advies bij ontwikkeling van bedrijventerreinen.

Heel divers maar het geeft veel energie om mensen, ieder met zijn of haar kwaliteiten met elkaar te verbinden om tot iets moois te kunnen komen.

Diversiteit!

Ik ben een absolute voorstander van een divers bestuur omdat de dynamiek dan ook anders is en out of the box denken belangrijk is om tot zorgvuldige overwegingen te komen ; verschillende achtergronden kunnen daarbij een positieve bijdrage leveren. Beslist geen vrouwenquota,  het degradeert de vrouwelijke bestuurders die op eigen kracht met hard werken en doorzettingsvermogen tot een bepaald niveau zijn gekomen. Het heeft zijn tijd nodig , bij de rechterlijke macht zie ik steeds meer vrouwen en mensen met een kleurtje. Laten we er vooral niet te zuur over doen en gewoon lekker werken!’