Met een opleiding tot jurist en dertien jaar politieke ervaring, was het voor Tanja Loeff-Hageman niet meteen vanzelfsprekend dat ze als directeur aan de slag zou gaan bij Tibo-Veen. Ondertussen is er veel gebeurd bij het bedrijf: Tibo–Veen werd hofleverancier en het opende een nieuwe bedrijfsschool.
Na vijf jaar raadslid en acht jaar wethouder in de gemeente Montferland te zijn geweest, vond Tanja het tijd voor een nieuwe stap. Misschien burgemeester? Haar man Robert-Jan, directeur-eigenaar van Tibo-Veen, kwam met een beter idee: waarom kom je niet ook naar Veen?
“Eerst dacht ik: wat heb ik nou toe te voegen aan een technisch bedrijf? Maar toen zei Robert-Jan dat ik iets had wat zij niet hadden.” Tanja ging aan de slag met het HRM-beleid. Uiteindelijk besloten Robert-Jan en Tanja samen met adjunct-directeur Jan Blijenberg in 2018 een drie-eenheid te vormen en zo het bedrijf te runnen. “We groeien volop, dus er was ook echt iemand nodig om nieuw talent aan te trekken, maar ook om als bedrijf meer naar buiten te treden. In Veen zijn we vaak goed in wat we doen, maar we communiceren daar niet over.”
Eind 2018 opende Tibo-Veen hun bedrijfsschool. Minister Arie Slob was daarbij aanwezig. In de bedrijfsschool kan jong en oud kennis maken en vakmanschap op doen over techniek. Het aannemen van leerlingen, vaak BBL’ers is één van de taken van Tanja.
In de nieuwe bedrijfshal is een woning nagebootst, met onder andere zonnepanelen, een warmtepomp, meetapparatuur en een kruipruimte. Zo kunnen toekomstige monteurs daar oefenen en al doende leren. Maar ook ervaren monteurs krijgen hier bijscholing over nieuwe technieken, zoals hoe een warmtepomp werkt. “Zo kun je een leven lang blijven leren en blijf je relevant op de werkvloer.”
Daarnaast geeft het Da Vinci College (MBO) les op de bedrijfsschool en krijgen ook leerlingen van het Willem van Oranje College (VMBO) techniekles in deze praktijkruimte. “We vinden techniekonderwijs heel belangrijk. En dan kun je dat blijven roepen, maar je kunt ook iets gaan doen. Regelmatig nodigen we basisscholen uit, zo kunnen leerlingen van groep 7 en 8 ook kennis maken met techniek. Waarbij je vaak ziet dat meisjes juist net iets handiger zijn dan jongens. Voor ons de uitdaging om meer meisjes te laten kiezen voor een technische opleiding.”
Vorig jaar bestond Tibo-Veen honderd jaar en daarbij werd het bedrijf hofleverancier. “Het regelen was heel veel werk, je moet allerlei zaken aantonen.” Bijvoorbeeld dat het bedrijf echt honderd jaar bestaat, dat het een belangrijke plek in de regio inneemt en daarnaast dat je als eigenaar van onbesproken gedrag bent. “Toen we na die hele procedure hofleverancier werden, kreeg ik kippenvel.”
Leerlingen aan het werk in de bedrijfsschool
Sinds Tanja directeur is, gaan de monteurs meer het gesprek aan. “Leerlingen van de bedrijfsschool zijn bijvoorbeeld heel open, die delen ook wel lastige dingen met mij. ”
Tekst: Marel van Andel