Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Slechts één ‘vrouwenstraat’

Het dorp Werkendam kent slechts één straat die vernoemd is naar een vrouw; de Beatrixhaven. Naar mannen zijn 25 straten genoemd in het dorp dat ooit de bijnaam de ‘Vrouwenhemel’ droeg.

De nieuwe gemeente Altena heeft straks bijna 1000 straten verdeeld over 21 dorpen. Van die bijna 1000 straten zijn 97 vernoemd naar een man. Zo zijn bijvoorbeeld twaalf straten genoemd naar een burgemeester, ook kregen meerdere wethouders een straatnaam. In Werkendam werden op het bedrijventerrein veel straten genoemd naar waterbouwkundigen, zoals bijvoorbeeld de Kraijenhoffstraat (ontwerper van de Nieuwe Hollandse Waterlinie!).

Van de bijna 1000 straten zijn er 26 genoemd naar een vrouw. Vooral de Koninklijke familie wordt vaak vernoemd; 18 keer. De overige acht straten kregen namen van historische figuren zoals Jacoba van Beieren (twee maal), Maria van Reigersbergen en haar dienstmeisje Elsje van Houweninge. In Dussen hebben we de Suringarhof, vernoemd naar Rolina Suringar, de laatste bewoner van Kasteel Dussen. Almkerk heeft zijn Antonialaan, vernoemd naar een verdronken dochter van de rijke herenboer Middelkoop. Giessen heeft de Andriette Peereboom, maar eigenlijk weet ik niet of dit nu een persoon is of toch een perenras. In Hank is een straat genoemd naar Sint Elisabeth, de heilige Elisabeth van Thuringen.

In Nieuwendijk worden meer vrouwen dan mannen genoemd; drie mannen naast vijf vrouwen uit onze Koninklijke familie. Het dorp Andel heeft verhoudingsgewijs de meeste straten die zijn vernoemd naar mannen, daar kregen vijftien straten de naam van een man. Overigens ook nog vijf vrouwen uit de Koninklijke familie. Kortom reden genoeg om nieuwe straten te vernoemen naar vrouwen, zoals bijvoorbeeld in Sleeuwijk een straat naar Toontje Sprenger, het eerste vrouwelijke raadslid in het Land van Heusden en Altena. Daartoe werd al eens ene verzoek gedaan in 2015, het antwoord van 11 juni 2015 luidde dat het nog wel even kon duren alvorens dat ging gebeuren. Zelfs als er al een nieuwe straat zou worden aangelegd, zouden ze eerst nog weleens kijken of dat verzoek kon worden ingepast.

 

Geschreven door: Hannie visser-kieboom