Blog

‘’Loopgraaf’’

Soep van brandnetel, groene asperge, bruine boter en roggebrood crumble

Rogge werd in loopgraven geplant voor de stevigheid.

 

‘’Tussen Vuren en Steurgat’’

Op haver gedroogde appel, siroop van meidoorn, compote van gezouten peer

Boomgaarden met appels en peren moesten worden gekapt voor een loopgraaf tussen fort Vuren en Steurgat.

 

‘’Schootsveld’’

Gortrisotto gegaard in een bouillon van klaverzuring, geroosterde jonge prei, salade van zuring en buffelgaard mozzarella

In tijden van vrede mocht er niet gebouwd worden in het schootsveld. Het schootveld werd gebruikt om gewassen te verbouwen zoals haver.

 

‘’Eendenkooi’’

Pulled eend, bitterbal met linzen, kroepoek van eend, jus van het karkas,

Geroosterde knolselderij, bleekselderij, kool/wortel sla

Het Land van Heusden en Altena is een groot komkleigebied en is daardoor lang nat en sompig geweest, ideaal voor het aanleggen van eendenkooien en dat gebeurde dan ook in grote aantallen. De schatting is dat in dit beperkte gebied er rond de 45 kooien actief zijn geweest.

 

‘’Patrijs en Geit’’

Pannenkoek gevuld met gele room, gedroogd fruit, geitenmelk roomijs, stroop van altena blond bier.

Het gaat slecht met de patrijs. Zo’n 95% van de populatie in de jaren ’60 is inmiddels verdwenen. Verschillende organisaties zijn begonnen met beschermingsprojecten. De pannenkoeken zijn gemaakt van ‘patrijzen-pannenkoekenmix’. Een mix op basis van biologische spelt (meel met zemelen en bloem) afkomstig van akkers uit akkerbouwgebieden waar beschermingsprojecten voor de patrijs worden uitgevoerd.