Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Politica Corine Verweij ontvangt Toontje Sprenger Pluim 2017 – een verslag van het ontbijt

Een ontbijt met ‘kippenkracht’
Dagvoorzitter Aveline Dijkman, eigenaar en opleider van DATcoaching, opent de ontbijtochtend met een knipoog naar de mannelijke politici, de haantjes, die het veelal voor het zeggen hebben in Den Haag. Internationale vrouwendag, aan de vooravond van de Tweede Kamer verkiezingen, is een uitgelezen moment om even stil te staan bij vrouwelijke politica en de vraag waarom er toch zo weinig vrouwen politieke ambities hebben. ‘Wij vrouwen hebben minstens zoveel talent en kwaliteiten om de politiek in te gaan, en vooral gevoel. Wij vrouwen denken anders, doen anders. Dat is onze kracht. Kippenkracht.’

Tijd voor ochtendgymnastiek. Deelnemers die een vraag met ja kunnen beantwoorden worden gevraagd te gaan staan. Er wordt intensief gegymd. Opvallend veel vrouwen hebben namelijk naast hun maatschappelijke carrière tijd voor een bestuursfunctie bij een vereniging, zijn mantelzorger of doen vrijwilligerswerk. Twee vrouwen die ook een volle agenda hebben en zich ook soms in allerlei bochten moeten wringen om zakelijk en privé te combineren zijn de twee sprekers van vandaag. Voordat we met zijn allen gaan ontbijten, vertellen zij hun persoonlijke verhaal.

Madeleine van Toorenburg, kamerlid voor het CDA en genoteerd op plek 5 van de landelijke kieslijst, vertelt waar haar ambitie vandaan komt. Na een studie Rechten, universitair onderzoek en onderwijs, de advocatuur, het gevangeniswezen, de VN (in Kosovo) en de justitiële jeugdzorg had ze een goed gevulde rugzak en keuze uit diverse interessante jobs. Ze kon rechter worden, maar dat aanbod sloeg ze af, omdat ze naar eigen zeggen nog ‘te weinig modder aan de laarzen had’. De politiek lonkte ook. Uiteindelijk was het fractievoorzitter Sybrand Haarsma Buma die vroeg of ze op een stilstaande trein wilde stappen. Dit bleek de Fyra te zijn, waar heel Den Haag mee in zijn maag zat. Ze ging de uitdaging aan en hoopt dat ze 15 maart aanstaande voldoende stemmen krijgt om in de Kamer te blijven.

Brenda Cijffers – Rovers studeerde middeleeuwse geschiedenis alvorens ze via een opleiding informatiemanagement in de IT terecht is gekomen. Reden van deze switch: haar fascinatie voor techniek. ‘Zonder whatsapp en AH.nl kan ik niet functioneren’. Inmiddels is ze senior IT projectmanager binnen Ordina en ambieert ze een CIO functie. Behalve gecharmeerd van middeleeuwse geschiedenis en informatietechnologie is Brenda groot fan van PSV en heeft ze twee keer per week motorrijles. Verder maakt ze deel uit van een ‘familiebedrijf’. Een belangrijk deel van haar vrije tijd gaat op aan mantelzorg. Haar ouders wonen om de hoek gelukkig. Op hun beurt passen zij op de kinderen van Brenda en op die van haar zus. Haar man heeft Asperger. Brenda is net als Madeleine een toonbeeld van ‘kippenkracht’.

Tijdens het ontbijt pakt Hannie Visser – Kieboom de microfoon. De initiatiefneemster van de Toontje Sprenger Pluim die jaarlijks wordt uitgereikt aan een vrouw die in de politiek haar sporen heeft verdiend, heeft ook dit jaar een bijzondere politica opgespoord. De pluim gaat namelijk naar Corine Verweij. Blij en trots, maar ook onwennig staat ze op het podium. ‘Als politica sta ik regelmatig in de schijnwerpers, maar dan gaat het altijd over een ander, over iets anders. Nu gaat het over mezelf.’ Wat de politiek haar gebracht heeft? Kracht, kennis, contacten en voldoening, ze kan iets betekenen voor de samenleving. In 2018, als de pluim voor de 10e keer uitgereikt wordt, hoopt ze dat Hannie Visser – Kieboom zelf in het zonnetje gezet wordt.

Corine Verweij ontvangt Toontje Sprenger Pluim uit handen van Hannie Visser-Kieboom
Corine Verweij ontvangt Toontje Sprenger Pluim uit handen van Hannie Visser-Kieboom
Madeleine van Toorenburg
Madeleine van Toorenburg
Brenda Cijffers-Rovers
Brenda Cijffers-Rovers