Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Op ‘bezoek’ in Altena bij Simone van Heiningen

Tekstschrijver/journalist Simone van Heiningen, 53 jaar 

Simone is in augustus 2018 met haar man, Peter Sanders, naar Wijk en Aalburg verhuisd, na 35 jaar Den Haag. 

 

CULTUUROMSLAG 

Simone, Peter en hondje Dax zijn ‘import’ in Altena. Na 35 jaar stadse drukte lonkte de rust. “Dat iedereen in de stad rustig drie weken dood achter de voordeur kan liggen, is een misverstand. Ook daar geldt: je oogst wat je zaait en Peter en ik zijn sociale diertjes. Maar af en toe wil ik die virtuele ophaalbrug op kunnen hijsen en met mensen boven, onder en naast je, is dat lastig. Rust heb ik nodig voor mijn schrijfwerk, maar ook om als mens een beetje prettig te kunnen functioneren. En je prioriteiten veranderen: ooit hingen wij in de kroeg in de kroonluchters, nu zit ik liever met vrienden rond de eettafel. Ik heb de stad niet meer nodig.” Een Funda-zoektocht leidde in 2018 naar een woonboerderij in Wijk en Aalburg, een dorp wat ze niet kenden. “Dus al die Wijk en Aalburgers steeds maar vragen: waarom?! Wanneer je hier geboren en getogen bent, vind je vanzelfsprekend wat voor ons bijzonder is – de ochtendnevel boven de rivier, de stilte op een zondag, dat het hier ’s nachts donker is en je de sterren kunt zien. Maar ook de cultuur van ondernemerschap, beetpakken, initiatief nemen. In de stad is daar minder ruimte voor, letterlijk en figuurlijk. Met zoveel mensen dicht op elkaar lopen initiatieven al snel dood – er is altijd wel iemand ‘tegen’.” 

ONTHECHTEN 

Na acht maanden verbouwen was de woonboerderij klaar. Tot die tijd ‘kampeerden’ zij in het gastenverblijf, achterin de tuin. “Daar hadden wij alleen het hoognodige uitgepakt, de rest bleef opgeslagen. Dus daar zaten we, met drie onderbroeken, een koekenpan en een laptop. Bij een verhuizing kom je erachter hoeveel spullen je hebt. Maar tijdens zo’n ‘kampeer’-periode merk je hoe weinig je nodig hebt. Het was een uitstekende oefening in onthechten. Toch was het wel fijn om uiteindelijk alles weer om me heen te hebben. Onze kunst had ik het nog het meest gemist.” Kunst is een onderwerp waar Simone over schrijft, voor binnen- en buitenlandse media. Ze schrijft ook regelmatig over mooie tuinen. “En nu heb ik 2.000 vierkante meter om te bewijzen dat ik van al dat schrijven wat opgestoken heb!”  

TEKST ALS COMMERCIEEL WAPEN 

Haar werk brengt haar op prachtige plekken, maar verrassend genoeg ligt haar passie bij een pragmatischer onderwerp. “Het toetsenbord is een krachtig commercieel wapen. Toch besteden bedrijven weinig aandacht aan teksten. Ja, er is een website, maar vaak zonder search engine optimization, waarmee je ‘bovenaan’ kunt komen in Google. Ja, ze maken persberichten, maar verplaatsen zich niet in een redactie die -tig persberichten binnenkrijgt waartussen je moet opvallen. Ja, er gaan offertes uit, maar zonder veel rekening te houden met het kennisniveau van de ontvanger. Laat er eens een tekstschrijver op los. Dat kost echt niet zoveel, want tekstschrijver word je niet voor de centen, geloof me. In het begin vinden opdrachtgevers me vooral lastig, want ik vraag ze het hemd van het lijf. En ondernemers willen ondernemen, niet met mij aan de telefoon hangen. Maar daarna komen de bedankjes: meer websitebezoekers, meer media-aandacht, betere reviews. Geweldig om daaraan bij te dragen.” 

‘Simone van Heiningen’ <reishein@gmail.com>