Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Op ‘Bezoek’ in Altena bij: Reem Maimounah van RMKitchen

‘LEKKER KOKEN MAAKT ME ZO GELUKKIG’

 Tekst: Marina Zwaan

 

Van hobbykok in Damascus tot professioneel cateraar in Altena. Reem Maimounah uit Woudrichem had nooit gedacht dat ze nog eens als zelfstandig ondernemer van haar lievelingsbezigheid haar werk zou maken. Zes jaar geleden vluchtte ze uit Damascus (Syrië) en begin mei viert ze het eenjarig bestaan van haar cateringbedrijf RMKitchen.

 

Reem is nog vrolijker dan ze normaal al is. Vol trots vertelt ze dat ze onlangs de Nederlandse nationaliteit heeft gekregen. Helaas dit keer zonder feestelijke bijeenkomst, maar dat wordt later als het goed is nog ingehaald. ‘Nederland is echt mijn land’, zegt Reem. ‘Ik denk niet veel meer na over mijn leven in Syrië. Mijn land is waar mijn familie is. Mijn ouders wonen in Almkerk en een van mijn broers in Rotterdam. Hier is het ook veilig voor mijn zoon (9) en dochter (4). En ik heb hier veel vriendinnen en kennissen.’

Tijdens de logeerpartijtjes bij haar oma ontstond haar passie voor koken. ‘Oma hield van traditioneel Syrisch eten koken en zij heeft mij zoveel geleerd. Net als mijn moeder. Altijd stond de muziek aan in de keuken bij oma en dan zong ze de hele tijd mee.’ Reem moet hard lachen: ‘En nu doe ik hetzelfde. Zonder muziek kan ik echt niet koken. Als ik heel blij ben dans ik er soms ook nog bij. Lekker eten koken voor anderen maakt me zo gelukkig dat ik het helemaal niet als zwaar werk beschouw.’

 

Syrische high tea

Na haar rechtenstudie in Damascus werkte Reem tot de oorlog uitbrak op de Libische ambassade. ‘Het leven voor vrouwen in de hoofdstad was toen makkelijk’, vindt ze. ‘Mijn vader stimuleerde me om rechten te studeren en mijn man vond het prima dat ik werkte. Mijn eerste jaar in Nederland was heel moeilijk. Met mijn studie kon ik hier niets en ik wilde zo graag ook verantwoordelijkheid nemen voor ons gezinsinkomen. Dat maakte me heel verdrietig. Gelukkig kon ik als administratief medewerker bij de talenschool in Dordrecht werken, zodat ik mijn Nederlands goed kon oefenen. Net als in Syrië begon ik te koken voor mensen in mijn omgeving, zoals de buren. Mijn buurvrouw zei op een dag: ‘Reem, jij kan zo goed koken. Waarom doe je daar niet iets mee’? Het begon met een Syrische high tea en koken voor de Hartenbrigade in De Jager in Giessen en nu heb ik al bijna een jaar mijn eigen cateringbedrijf.’

Reem is de drijvende kracht achter het bedrijf, maar de hele familie helpt een handje mee. ‘Mijn moeder helpt met koken als ik een grote opdracht heb en mijn vader past dan op de kinderen. Een van mijn boers is grafisch vormgever en ondersteunt mij met social media en mijn website. Mijn man doet als het druk is in het weekend boodschappen. Jullie denken misschien dat Arabische mannen altijd de baas zijn, maar mijn man ziet hoe belangrijk dit werk voor mij is en stimuleert mij. We hebben een mooie bus gekocht voor mijn cateringbedrijf. Hij geeft mij veel vrijheid en als hij zegt dat ik iets beter niet kan doen, dan vertrouw ik daar ook op.’ Hard lachend: ‘Maar ik beslis zelf. Zo heb ik een heel professioneel bedrijf opgebouwd. Al die enthousiaste reacties op wat ik maak stimuleren mij om er het uiterste uit te halen.’

 

Persoonlijk tintje

Nu feestjes door de coronacrisis op de lange baan zijn geschoven, moet Reem de bakens tijdelijk verzetten. Klagen daarover doet ze niet. ‘Ik wil altijd sterk blijven. Voor mijzelf, mijn man, kinderen en ouders. Ik maak nu weekmenu’s die mensen via Facebook en mijn website kunnen bestellen. Die kunnen mensen afhalen en als dat niet lukt gaan we het ook brengen. Ik leef zo veilig mogelijk, zodat ik gezond blijf. Anders kan ik niet koken. Alles is altijd vers. Ik maak vooral traditionele Syrische gerechten, maar ook wel eens cordon blue of een hamburger. Maar altijd gezond en met een persoonlijk tintje in het recept.’

‘Nu ik door de crisis meer thuis ben, heb ik tijd om met mijn man aan een nieuw plan te werken. Wat dan is?’ Schaterlachend: ‘ Dat kan ik nog niet zeggen, maar je snapt wel dat het met eten te maken heeft.’

 

Trek gekregen? https://www.facebook.com/RMkitchen-116796183027720/ of https://rmkitchen.nl/