Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Op ‘bezoek’ in Altena bij: Laura van Dijke, jongerenwerker bij de Gemeente Altena

Wat is de taak van een Jongerenwerker?

Een jongerenwerker begeleidt jongeren in hun ontwikkeling, ondersteunt waar nodig in hun zoektocht naar wie zij zijn in de samenleving. Zoals school, werk en vrienden. Daarnaast verbindt een jongerenwerker jongeren met elkaar en probeert hen in hun kracht te zetten. De gemeente faciliteert deze dienst.

 

Hoe speel jij daarop in?

Mijn vraag aan jongeren begint altijd met, wat willen jullie? En daar ga ik dan vervolgens samen met jongeren mee aan de slag. Mijn doel is om samen te werken en op die manier iets moois op te starten. Dit kan een grote activiteit zijn zoals een buitenspeeldag maar het kan ook iets kleins zijn als elkaar ontmoeten in een dorpshuis of andere accommodatie.

 

Met welke problemen kan de burger een beroep op jou doen?

Alle jongeren zijn welkom bij ons met vragen over bijvoorbeeld school, werk maar ook als ze niet lekker in hun vel zitten om wat voor reden dan ook. Wij zullen altijd luisteren en als wij hen niet kunnen helpen dan kunnen wij hen ook doorverwijzen naar iemand die daar verstand van heeft. Wij zijn er om naast een jongeren te gaan staan en samen te zoeken naar een oplossing.

 

Werken jullie in een team?

Ja, wij werken in een team van 4 vrouwen verdeelt over de gemeente en zijn allemaal bereikbaar voor jongeren. Annabel is voornamelijk werkzaam in Werkendam, Sara in Hank en Zeynep en ik (Laura) werken samen in Wijk en Aalburg en Woudrichem.

Helaas gaat Sara in November ons verlaten maar het goede nieuws is dat er dan ook gelijk twee nieuwe jongerenwerkers starten.

 

Zeynep en Laura

 

Sara en Annabel

 

Wonen jullie allemaal buiten  Altena?

Zeynep en ik (Laura) komen niet uit de gemeente Altena, Annabel wel.

 

Zijn hier andere problemen dan in de stad?

Nee de “problemen” zijn hetzelfde, alleen de manier waarop er mee om wordt gegaan is anders. Je ziet dat in dorpen mensen/jongeren niet zo makkelijk in de massa op kunnen gaan, (minder anoniem zijn)  dus als er een “incident” plaats vindt weet binnen korte tijd iedereen daarvan. Dit heeft voor en na delen. Het voordeel van de “ons kent ons” cultuur is dat jongeren meer of sneller steun zullen ontvangen. Een nadeel is dat ze lastiger iets voor zichzelf kunnen houden, terwijl   ze  dat  soms  juist wel zouden willen.

 

Er is wel een verschil in “feesten”.  Jongeren die in de stad wonen zullen eerder uit gaan in de cafés en discotheken in de stad en jongeren in dorpen zoeken meer de “zuipketen” en “tentfeesten” op. Ook dit heeft voor- en na delen.  In de stad blijven jongeren minder vaak de hele avond op dezelfde plek en dat maakt het onoverzichtelijker,  dan op het platteland, waar jongeren  vaker de hele avond in een “tent” of “zuipkeet blijven. Naast de feesten heb je natuurlijk ook de “hangplekken” waar jongeren samen komen. Dit is minder overzichtelijk in een groot verspreid gebied.

 

Een denkfout die vaak wordt gemaakt, is dat  drugsgebruik of trends rondom drugs of seksualiteit eerder in de stad beginnen dan in een dorp. Dit klopt niet, want er wordt zowel in een dorp als in een stad geëxperimenteerd. De mate waarin verschilt per leeftijd en is afhankelijk van  de trends in de omgeving van een jongere zijn.

 

Waar kan ik terecht als ongeruste ouder?

Bij “Ons Altena”  dit is het nummer van het sociaal domein. Hier kun je al je vragen stellen over jeugdhulp (inclusief jongerenwerk), werk en inkomen , voorzieningen en ondersteuning. De medewerker die je dan aan de telefoon krijgt (triagist), gaat het eerste gesprek aan om de  hulpvraag in beeld te krijgen, waar mogelijk direct te beantwoorden of  verwijst door  naar iemand die je een passend antwoord of hulp kan bieden.

 

Te bereiken via:

Tel: 0183-516060

Mail: ons@gemeentealtena.nl

 

Waar kunnen de jongeren jou vinden?

Sociale media:

Facebook: Jongerenwerk Altena en/of Trema jongerenwerk Altena

Instagram: jongerenwerk_altena en/of annabel_jongerenwerker en/of sarajongerenwerk

Snapchat: Jongerenwerk Altena (jwoudrichem)

 

Telefoon nummers:

Laura: 06-30359835

Zeynep: 06-44823718

Annabel: 06-10208351

Sara: 06-57052397

 

Mail:

Laura: l.vandijke@gemeentealtena.nl

Zeynep: z.bal@gemeentealtena.nl

Annabel: annabel.van.wijk@trema.org

Sara: sara.vander.minnen@trema.org

Daarnaast zijn we veel op straat te vinden, bij verengingen en buurt/dorpshuizen. Als er evenementen zijn in de gemeente proberen we daar ook langs te gaan.