Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Op ‘Bezoek’ In Altena Bij: Esther Bousché

Esther Bousché van Brasserie en Kazemat Zus

‘Ik heb een voelspriet voor wat mensen willen’

 Tekst en foto: Marina Zwaan

Bedenk wat je nu echt wilt met je leven, handel daarnaar en durf te falen. Als er iemand is die haar eigen levensmotto in de praktijk brengt, is het Esther Bousché van Brasserie Zus en Kazemat Zus wel. Met haar goedlopende brasserie en haar B&B bracht ze in korte tijd leven in de brouwerij in het rustige vestingstadje Woudrichem.

 

Van modeontwerper, bedrijfsleider in een winkel voor kunstschildersmaterialen, een eigen cateringbedrijf, sieradenontwerper tot de meest huiselijke en warme horecagelegenheid in Altena. Het lijkt erop alsof ze nu in een rustiger vaarwater terecht is gekomen, maar Esther is er de persoon niet naar om met een vooropgezet plan het leven tegemoet te treden. ‘Ik ben erg blij met de keuzes die ik in mijn leven heb gemaakt, maar laat me ook graag verrassen. De gekste dingen komen op mijn pad. Soms moet ik mezelf afremmen, want ik wil alles met overgave en aandacht kunnen doen. Mijn droom om ooit nog een opleiding te doen voor schoenenontwerper heb ik daarom maar op een laag pitje gezet.’ Lachend: ‘Ik zou wel graag meerdere levens willen hebben.’

Het andere mensen naar de zin maken door je eigen passies in te zetten. Dat is de rode lijn die zichtbaar is in de carrière van Esther. Of het nu gaat om bijzondere gesprekken met kunstenaars die voordat ze naar hun atelier gingen bij haar koffie dronken en hun materialen kochten, mensen die haar sieraden met trots dragen of die genieten van de taarten en het eten dat ze met overgave maakt. ‘Ik heb een voelspriet voor wat mensen willen’, zegt Esther. ‘Het is belangrijk om niet alleen maar te denken vanuit jezelf, maar je te verdiepen in de belevingswereld van de mensen die je wilt bereiken. De juiste snaar weet te raken. Ja, dat moet in je zitten.’

 

‘Ik wil dat iedereen zich hier welkom voelt’

Het fijn vinden om te zorgen, gastvrijheid, hartelijkheid. Esther heeft het met de paplepel ingegoten gekregen. Aan het roer van een gezin met tien kinderen (negen jongens en één meisje) stond haar moeder, die door intimi Zus werd genoemd. Esther: ‘De deur stond altijd voor iedereen open. We hadden neven in huis die ook uit Indonesië waren gekomen en hier naar werk zochten. De passie voor koken heb ik van mijn moeder meegekregen. We waren samen altijd in de keuken te vinden. Dat voelde heel natuurlijk. Daarom vind ik het concept van Zus ook zo belangrijk: warm, huiskamerachtig en een laagdrempelige sfeer waarin iedereen zich welkom voelt. Best eng om hierin te stappen, omdat er allerlei initiatieven voor mij waren mislukt. Maar al snel werd ik aangestoken door het enthousiasme van mijn vriendin Coby van Oude Liefde in Woudrichem, die ik al meer dan dertig jaar ken en die mij op deze kans wees.’

Esther vindt het belangrijk om mensen te verbinden. ‘Zo heb ik het concept van de aanschuiftafel bedacht voor mensen die het gezellig vinden om buiten de deur te eten, maar dat liever niet alleen doen. En ik verwijs mijn gasten graag door naar andere ondernemers in de Vesting. Ik vind het belangrijk dat mensen elkaar iets gunnen en samenwerken. Er is ruimte voor iedereen. Iedere dag ga ik weer met plezier naar mijn werk. Zolang ik maar lekker in de keuken mijn ding kan doen. Vaak komen mensen de keuken in om te vertellen dat ze superlekker hebben gegeten. Daar doe ik het allemaal voor!’

Meer informatie: www.zuswoudrichem.com