Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Monique van Delzen

Monique van Delzen – Moniek’s Uitvaartverzorging

In 2012 heeft Monique van Delzen de beroepsopleiding tot uitvaartleider met succes afgerond bij Meander in Zwolle. Sindsdien heeft ze als zelfstandig ondernemer meer dan 150 uitvaarten begeleid en met liefde geregeld. De kernwoorden voor een uitvaartondernemer – empathie, rustig, de tijd nemen, aandacht en respect – zijn beslist van toepassing op Monique.

 

Haar kracht 
“Ik sta niet boven de mensen, maar stel me gelijkwaardig op. Ik neem geen beslissingen, maar informeer en adviseer. Ik stuur niet aan op een bepaald product of dienst, want ik werk niet op provisiebasis. Ik reageer snel op mail en ben 24/7 bereikbaar, ’s nachts ook als dit noodzakelijk lijkt. Tijdens het afscheid ben ik zichtbaar en onzichtbaar. Het draait niet om mij, maar om de familie. Ik regel het allemaal en ben er als ze me nodig hebben, maar de uitvaart staat in het teken van de overledene. Ik houd een mooi welkomst- en afscheidswoord, maar houd me verder in principe op de achtergrond of het moet zo zijn dat de nabestaanden wensen dat ik het hele afscheid voor mijn rekening neem. Maar dan nog ga ik niet preken. Ongeveer zes weken lang ben ik uitermate gefocust, van het eerste contact tot en met de nazorg.”

Inspiratiebron 
Uitvaartondernemer is niet het beroep waar ieder kind van droomt, zoals piloot of brandweerman. Eigenlijk bij toeval is Monique op het idee gekomen. “Als verpleegkundige wilde ik voor mezelf beginnen, maar ik wist niet in welke context. Tot ik een rouwauto zag rijden. Ik ben gaan googelen en leerde dat de competenties sterk overeenkomen met die in de zorg: goed luisteren, snel schakelen en betrokkenheid tonen. Als iemand belt, gaan de radertjes in mijn hoofd gelijk draaien. Wat moet er vandaag gebeuren en wat kan er wachten tot morgen.”

 

Maatschappelijk betrokken 
Ze heeft de Speelgoedbank opgezet, is bestuurslid geweest bij de Voedselbank, betrokken bij Wereld Lichtjesdag, vangt een jonge moeder met baby op, is bestuurslid van de stichting dorpshuis de Bolderik en werkte tot voor kort op de Huisartsenpost. Monique van Delzen kan moeilijk stil zitten en zet zich graag in voor anderen. Sinds 2015 is ze zelfs actief in Kenia. Ze ging samen met een vriendin kijken naar een particulier initiatief voor overname van dit project. “Als je met eigen ogen ziet hoe de kinderen daar afhankelijk zijn van je… ze moeten soms twee uur lopen naar school en zitten in klassen van wel 100 kinderen. De stichting Resource Mutumbu zorgt voor eten, kleding en scholing in kleinere klassen.”

 

Over 5 jaar 
Wat zijn de toekomstplannen van Monique? “Ik denk na over het opzetten van een informatiecentrum. Ik wil de dood meer bespreekbaar maken en wil daarvoor initiatieven ontplooien. Hopelijk is mijn naam over 5 jaar een begrip in de regio, maar kan ik nog wel alle organisatie en persoonlijk contact rondom een uitvaart zelf begeleiden. Bijzaken en de administratie zou ik dan graag willen uitbesteden.”

 

Monique van Delzen – Moniek’s Uitvaartverzorging

In 2012 heeft Monique van Delzen de beroepsopleiding tot uitvaartleider met succes afgerond bij Meander in Zwolle. Sindsdien heeft ze als zelfstandig ondernemer meer dan 150 uitvaarten begeleid en met liefde geregeld. De kernwoorden voor een uitvaartondernemer – empathie, rustig, de tijd nemen, aandacht en respect – zijn beslist van toepassing op Monique.

Haar kracht
“Ik sta niet boven de mensen, maar stel me gelijkwaardig op. Ik neem geen beslissingen, maar informeer en adviseer. Ik stuur niet aan op een bepaald product of dienst, want ik werk niet op provisiebasis. Ik reageer snel op mail en ben 24/7 bereikbaar, ’s nachts ook als dit noodzakelijk lijkt. Tijdens het afscheid ben ik zichtbaar en onzichtbaar. Het draait niet om mij, maar om de familie. Ik regel het allemaal en ben er als ze me nodig hebben, maar de uitvaart staat in het teken van de overledene. Ik houd een mooi welkomst- en afscheidswoord, maar houd me verder in principe op de achtergrond of het moet zo zijn dat de nabestaanden wensen dat ik het hele afscheid voor mijn rekening neem. Maar dan nog ga ik niet preken. Ongeveer zes weken lang ben ik uitermate gefocust, van het eerste contact tot en met de nazorg.”

Inspiratiebron
Uitvaartondernemer is niet het beroep waar ieder kind van droomt, zoals piloot of brandweerman. Eigenlijk bij toeval is Monique op het idee gekomen. “Als verpleegkundige wilde ik voor mezelf beginnen, maar ik wist niet in welke context. Tot ik een rouwauto zag rijden. Ik ben gaan googelen en leerde dat de competenties sterk overeenkomen met die in de zorg: goed luisteren, snel schakelen en betrokkenheid tonen. Als iemand belt, gaan de radertjes in mijn hoofd gelijk draaien. Wat moet er vandaag gebeuren en wat kan er wachten tot morgen.”

Maatschappelijk betrokken
Ze heeft de Speelgoedbank opgezet, is bestuurslid geweest bij de Voedselbank, betrokken bij Wereld Lichtjesdag, vangt een jonge moeder met baby op, is bestuurslid van de stichting dorpshuis de Bolderik en werkte tot voor kort op de Huisartsenpost. Monique van Delzen kan moeilijk stil zitten en zet zich graag in voor anderen. Sinds 2015 is ze zelfs actief in Kenia. Ze ging samen met een vriendin kijken naar een particulier initiatief voor overname van dit project. “Als je met eigen ogen ziet hoe de kinderen daar afhankelijk zijn van je… ze moeten soms twee uur lopen naar school en zitten in klassen van wel 100 kinderen. De stichting Resource Mutumbu zorgt voor eten, kleding en scholing in kleinere klassen.”

Over 5 jaar
Wat zijn de toekomstplannen van Monique? “Ik denk na over het opzetten van een informatiecentrum. Ik wil de dood meer bespreekbaar maken en wil daarvoor initiatieven ontplooien. Hopelijk is mijn naam over 5 jaar een begrip in de regio, maar kan ik nog wel alle organisatie en persoonlijk contact rondom een uitvaart zelf begeleiden. Bijzaken en de administratie zou ik dan graag willen uitbesteden.”