Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Mieke van den Heuvel (50) uit Genderen

Mede-eigenaar Kaasboerderij De Lange Hoeve

De werkdag van Mieke begint iedere morgen vroeg. Dan worden maar liefst 250 koeien gemolken. De Smaakmaaksters van ons huis, noemt zij ze liefkozend. Drie miljoen liter per jaar verwerkt Mieke samen met haar man Herman en hun werknemers. Van piri piri kaas tot brandnetelkaas en hun favoriete Genderense mix. En hun creativiteit is nog lang niet uitgeput. Veel mensen weten de weg naar de kaasboerderij in Genderen inmiddels te vinden. Niet alleen voor de kaas en de pakketten, maar ook voor het ‘kaasjesgolven’ of omdat ze op excursie zijn met de schoolklas. “Wij vinden het belangrijk om volwassenen, maar ook kinderen iets van het boerenleven mee te geven. Dat ze leren dat melk uit een koe komt en niet uit de Albert Heijn.”

HAAR KRACHT Het bedrijf van Mieke en Herman is al veertig jaar in de familie. Geen wonder dat dochtertje Anne inmiddels ook al kaas maakt. Voor Mieke gaan de koeien voor alles en dat is ook te zien. In het voorjaar grazen koeien buiten en als het koud wordt staan ze in de stal. In een ultramoderne voerkoeken wordt vers voer gemaakt. Er is altijd vers stromend water en heuse ‘koematrassen’ waarop de koeien kunnen slapen. En Mieke is een echte samenwerker! Want wat is nu mooier dan samen met het plaatselijke bierbrouwerijtje experimenteren met kaas, noten en bier. Daarom zijn ze ook aangesloten bij de streekproductengroep om gezamenlijk in de streek hun producten te promoten en te vermarkten. “We zijn er ook heel trots op dat we het grote publiek bedienen met onze producten bij de landelijke Albert Heijn, maar dat we tegelijkertijd op de boerderij oog voor detail hebben en de ‘kleine klant’ bedienen. Zo maken we ons bedrijf rendabel en krachtig en kunnen we tegelijkertijd in onze omgeving van betekenis zijn door onze liefde voor dieren uit te dragen. Naast dierenmens ben ik ook een enorm mensenmens.”

MAATSCHAPPELIJK BETROKKEN De Lange Hoeve is veel meer dan een kaasboerderij met een educatieve functie. Het is ook een beetje de ontmoetingsplaats van de hele omgeving. Dat vindt Mieke ook belangrijk. “De mensen uit het dorp en daarbuiten komen ook om een praatje te maken. Grootouders komen met hun kleinkinderen naar de kalfjes kijken. Laatst kwamen tijdens de open dag ruim 3500 mensen langs. Het is zo mooi om te zien hoe mensen daar dan van genieten. Naast de drukte op het bedrijf zijn Mieke en haar man ook kerkelijk actief. Verder is Mieke al drie jaar lid van de ledenraad van de Rabobank. “Goed financieel beleid is van groot belang voor de agrarische sector. Ik wil daar graag bij betrokken zijn en mijn verantwoordelijkheid in nemen. En ik leer er zelf ook nog iets van.”

INSPIRATIEBRON Voor Mieke staat het buiten kijf: het succes van de kaasboerderij is te danken aan een goede samenwerking met de hele familie. “Wij zijn een echt familiebedrijf dat bij mijn schoonouders is gestart. Met elkaar vinden we de motivatie om er steeds weer opnieuw iets nieuws uit te halen. Altijd net dat beetje meer te geven. Onze familie is mijn drijfveer. Ik onderneem, heb op mijn manier een gezicht aan het bedrijf gegeven en gezamenlijk zetten we dit gebied agrarisch op de kaart. Boeren horen in deze streek, op deze kleigrond. Als agrarisch bedrijf zijn we ook altijd onze eigen weg gegaan en hebben door verbreding, en specialisatie een financiële meerwaarde uit onze producten weten te halen.”

OVER VIJF JAAR… Als het aan Mieke ligt blijft het bedrijf groeien. Ze ziet dat mensen dichter naar de natuur toe groeien en hogere eisen stellen aan de duurzaamheid van hun voedsel. “We vinden het belangrijk om transparant te zijn over wat we doen. Te laten zien dat we de mais voor onze eigen koeien kweken en alles zoveel mogelijk zelf doen, tot de duurzame verpakkingen aan toe. De toekomst is nog open, maar er zijn altijd kansen voor ons bedrijf om weer nieuwe dingen te ontwikkelen.”

Vanaf 15 april t/m 4 mei kun je stemmen op de publieksprijs:www.vrouwenaltena.nl/stemmen

_LDR1352mieke