Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Met KnowWhy werken aan een welvarend platteland

Sinds 1 april werk ik als projectcoördinator bij KnowWhy in Bleskensgraaf, een bedrijf dat werkt aan een welvarend platteland. En steeds als ik vanuit Altena de Alblasserwaard in rijd moet ik aan mijn oma Johanna denken.

Mijn oma was een boerendochter uit Nieuw-Lekkerland die zelf kaas maakte, die werd verkocht op de kaasmarkt in Groot-Ammers. Door de liefde kwam ze in Werkendam terecht en daar stond dertig jaar later mijn wieg. Ik kreeg de naam van mijn oma Johanna, al kozen mijn ouders voor een meer moderne versie van die naam.

Met mijn nieuwe baan bij KnowWhy keer ik zo als het ware terug naar mijn roots in de Alblasserwaard. Bij een bedrijf dat zich inzet voor een welvarend platteland. Betrokken bij mooie projecten zoals de Kaasacademie en Groene Cirkel Zuivelfabriek De Graafstroom. Kon ik dat nog maar vertellen aan mijn oma, het kaasmeisje waar mijn opa in de jaren dertig verliefd op werd.

Met het kaas maken werkte ook mijn oma aan een welvarend platteland. Voedsel is daarbij een onmisbaar bestanddeel. Maar hoe gaan we dat voedsel in de toekomst verbouwen? In tijden van klimaatadaptatie, circulaire economie en kringlooplandbouw. Ligt daar de toekomst van het platteland en zo ook van Altena? En van de Alblasserwaard, waar ik nu mijn brood verdien?

In mijn nieuwe baan kan ik alles wat ik in de voorbije 57 jaar heb geleerd inzetten voor een welvarend platteland. Al mijn talenten komen daar opnieuw tot ontplooiing  Mooi dat ik daar de kans voor krijg, ook omdat ik toch niet meer piepjong ben. Maar mijn oma werkte ook haar leven lang, tot op hoge leeftijd deed zij naai- en herstelwerk en verdiende zo haar eigen brood. En dat hoop ik ook nog lang te mogen doen bij KnowWhy.

www.knowWhy.nl