Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Op ‘bezoek’ in Altena bij: Marloes Kiezebrink

Tekst en foto: Marina Zwaan

Marloes Kiezebrink is een creatieve duizendpoot. Ze tekent, schildert én illustreert. Maar haar grootste passie is het maken van animatiefilms. Al acht jaar timmert ze met succes stevig aan de weg. Niet alleen binnen Altena weten opdrachtgevers haar te vinden, ook binnen de Nederlandse animatiewereld heeft ze naam gemaakt. En sinds kort geeft ze tekenlessen voor de jeugd onder de naam Atelier Altena.

 

Als kind was je al uren aan het knutselen en tekenen. Het zat er dus al jong in?

Zeker! Ik wilde altijd al iets creatiefs doen óf iets met kinderen. Op de kunstacademie St. Joost in Breda werd ik in het begin breed opgeleid, maar de beeldende kunst was mij wat te zweverig. Dus heb ik media gekozen. Daar komen film, fotografie en animatie bij elkaar. Maar het grootste deel van mijn opleiding was animatie. En zo kon ik mijn creativiteit en interesse voor de belevingswereld van kinderen met elkaar combineren.

 

Wat spreekt jou zo aan in het maken van animaties?

Ik kan mijn fantasie letterlijk tot leven brengen door hele nieuwe werelden te creëren en die door mijn tekeningen ook echt tot leven te brengen met bewegend beeld. Animeren gaat dus echt een stap verder dan illustreren.

 

Je maakte onlangs een animatie voor de gemeente Altena over haar ambities om in 2046 klimaatneutraal te zijn. Hoe pak je dat aan?

Een mooi project, omdat ik dan van begin tot einde verantwoordelijk ben. Ik luister naar de boodschap die een opdrachtgever met de animatie wil uitdragen en die schrijf ik om naar een script. Dan maak ik een storyboard voor de animatie, zoek ik de muziek uit en ontwerp ik de karakters en de wereld die daarbij hoort. Als ik hier akkoord op krijg kan het animeren beginnen.

 

Je vertelt het alsof het heel makkelijk is. Maar karakters en werelden ontwerpen klinkt niet simpel…

Haha, je hebt gelijk. Dat is ook het meeste werk waarvoor veel creativiteit nodig is. En alles moet ook nog worden uitgewerkt. Pas als je dat allemaal hebt kun je het bij elkaar brengen en laten bewegen (animeren).

 

Wat gebeurt er precies in je hoofd tijdens dat eerste proces?

Lastige vraag. In het begin probeer ik door goed te luisteren naar een opdrachtgever erachter te komen wat hij precies wil. Alleen maar bewegende tekst, simpele zwart/wit figuurtjes of een complexe kleurrijke wereld? Een animatie moet immers passen bij de boodschap. Het mooiste moment is als je na al dat werk op de playknop drukt en alles ineens tot leven komt.

 

Waar ben je het meest trots op?

Na mijn afstuderen heb ik meegewerkt aan de bioscoopfilm “Pim en Pom – het grote avontuur”. Spectaculair om dan tijdens de première over de rode loper te mogen lopen. Ik animeer ook voor de tekenfilmserie StoryZoo die door RTL wordt uitgezonden. Kinderen leren zo spelenderwijs Engels. Een animatie is een mooi educatief instrument, omdat kinderen meer getriggerd worden als ze iets horen en zien dat beweegt.

 

Hoe ziet de toekomst eruit?

Ik kijk niet te ver vooruit en grijp kansen die op mijn pad komen. Ik geniet van grote projecten die in de bioscoop of op televisie te zien zijn, maar werk ook graag met lokale bedrijven en vind de tekenlessen die ik geef aan de jeugd van Altena een erg leuke nieuwe uitdaging!

Nieuwsgierig geworden? www.marloeskiezebrink.com en instagram.com/atelieraltena