Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Maaike Wolfs

Maaike Wolfs Bouwkundig Advies en Organisatie

Met de harde kant van bouwtechniek bezig zijn, maar tegelijkertijd daarin ook het sociale aspect kunnen meenemen. Dat was voor Maaike de belangrijkste drijfveer om aan de studie Technische Innovatie Wetenschappen aan de TU in Eindhoven (TU/e) te beginnen. Daarna deed ze een master aan de faculteit Bouwkunde, waar ze kennis opdeed op het gebied van bouwkunde en management. Na een baan als adviseur bij ingenieursbureau Arcadis begon het ondernemersbloed te kriebelen en begon ze voor zichzelf. “Voor mij is duurzaamheid dé link tussen mensen en gebouwen. Dat zijn niet uitsluitend technische hoogstandjes, maar plekken waar mensen van vlees en bloed moeten wonen en werken.”

HAAR KRACHT Als Maaike een opdracht krijgt waarmee ze techniek en mensen aan elkaar kan verbinden, is ze in haar element. Technisch gezien is bijna alles mogelijk. “We beschikken over hoogwaardige technieken, kunnen ons voedsel duurzaam produceren. En toch doen we het vaak niet. Er zit een kloof tussen wat technisch mogelijk is en wat de maatschappij accepteert. Mijn drijfveer is om mensen te laten begrijpen wat technisch mogelijk is, zodat ze een betere keuze kunnen maken in het kader van duurzaamheid.” De opdrachten die Maaike nu heeft, zoals het adviseren van de gemeente Werkendam op het gebied van duurzaamheid van nieuwe multifunctionele accommodaties, haar werk voor duurzame energie coöperatie DECAB en het adviseren van mensen die een mantelzorgwoning voor hun ouders willen bouwen, zijn dan ook een kolfje naar haar hand.

MAATSCHAPPELIJK BETROKKEN In haar vrije tijd is Maaike regelmatig te vinden in het zwembad in Tilburg. Ze geeft daar al bijna vijftien jaar zwemles aan kinderen. “Ik vind het supertof om kinderen iets te leren en te zien hoe trots ze zijn als ze hun diploma krijgen. Met al dat water om ons heen is het heel belangrijk dat kinderen al vroeg leren zwemmen. Maar je krijgt er ook iets voor terug, want als zweminstructeur leer je bijvoorbeeld ook veel sociale vaardigheden.” Daarnaast is ze ook als penningmeester betrokken bij de zwemvereniging die de lessen geeft.

OVER VIJF JAAR… Maaike hoopt over vijf jaar haar handen iets meer vrij te hebben als haar twee kinderen op de basisschool zitten. “Dan heb ik zeker nog mijn eigen bedrijf, leuke opdrachten en een volle werkweek. Personeel? Tof, maar het is ook geen doel op zich. Als iemand met een duurzaamheidsvraag denkt ‘hé, laat ik Maaike eens bellen’ en ik kan die persoon een zetje in de goede richting geven, dan ben ik heel tevreden. Leuke projecten in combinatie met een fijn gezinsleven is waar ik voor ga.”

INSPIRATIEBRON Wie er oog voor heeft vindt de inspiratiebronnen overal om zich heen, vindt Maaike. “De voorzitter van onze zwemvereniging is op het gebied van zwemles echt een inspiratiebron. Als ik over iets nadenk, kan hij me altijd weer op weg helpen. Ik ben graag autonoom bezig, maar het is goed als mensen om je heen je aan het denken zetten. Op zakelijk gebied is mijn inspiratiebron Kenneth Smit. Ik vind dat hij het beste trainingsbureau in Nederland heeft als het om verkopen gaat. Een charismatische man die op zijn vakgebied ongelofelijk veel weet én stevig is zijn schoenen staat. Mijn grootste drijfveer is dat mijn manier van werken – de koppeling tussen mens en techniek – ook echt erkend en gekend wordt.”