Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Lisette Colijn wordt directeur van Gorcums Museum

Lisette Colijn wordt de nieuwe directeur van het Gorcums Museum. De 38 jarige inwoner uit Woudrichem werkte eerder bij de Bibliotheek Cultuurpunt Altena. 

Lisette groeide op in Almkerk en bezocht het Gymnasium Camphusianum in Gorinchem, daarna studeerde ze aan de kunstacademie in Rotterdam en Amsterdam en werkte vervolgens als zelfstandig kunstenaar. Ze legde zich daarbij toe op het maken van sieraden. Ze ging daarbij verder dan een traditionele goudsmid, maar experimenteerde vooral met de thematiek van sieraden. Hoe kunnen sieraden je verleiden, maar ook misleiden? Ze heeft met haar sieraden onder andere geëxposeerd tijdens de Woudrichemse kunstroute en vervulde een opdracht voor de Woudrichemse cultuurprijs. “Ik heb alle materialen nog thuis, dus ik kan zo weer beginnen. Maar ik merkte al snel dat als zelfstandig kunstenaar je stem vrij klein is. Als je de intrinsieke waarde van kunst en cultuur wilt laten zien moet je dat breder uitdragen, via bijvoorbeeld cultuureducatie of op strategisch management niveau. Dus wat kun je bereiken als je de kracht van de sector inzet om te verbinden, te inspireren en mensen op een andere manier laten kijken naar dingen.”

Zo begon ze bij de Bibliotheek Cultuurpunt Altena als coördinator cultuureducatie en zette samen met de basisscholen in de regio cultuurprojecten op. Daarnaast volgde ze een master in cultuureducatie en – beleid. Na enkele jaren werd ze adjunct directeur bij Cultuurpunt Altena, daarna ging ze als manager strategie bij de Nieuwe Veste in Breda aan de slag. Op 1 april van dit jaar begon ze als senior adviseur cultuur bij de gemeente Gorinchem met als opdracht om van de Nieuwe Doelen weer het culturele hart van de stad te maken. Een klus waar ze met veel enthousiasme aan begon en waarin ze de passie voor cultuur bij anderen herkende. ,,We hebben in Gorinchem heel veel kunstenaars en cultuurmakers, hoe kunnen we die verbinden? Hoe kunnen we de cultuur in de wijken met de stad verbinden? Hoe kun je het authentieke uit de kunst gebruiken om alle doelgroepen te bereiken? Hoe kunnen we bijvoorbeeld eenzaamheid bestrijden met cultuur of hoe kunnen we het inzetten in het sociaal domein? Maar ook wat hebben de cultuurmakers zelf nodig om dat voor elkaar te krijgen?”. 

Tijdens haar opdracht voor de gemeente Gorinchem maakte ze ook kennis met het Gorcums Museum en directeur Rob Krezner. Toen bleek dat hij van zijn pensioen ging genieten, besloot ze haar kans te wagen. ,,Toen ik nog bij Cultuurpunt Altena werkte beleefde ik altijd heel veel plezier aan de erfgoed educatieprojecten. Juist door de historische collectie van het museum in combinatie met mijn vakgebied kunst voelde die functie voor de langere termijn heel passend. Ik had wel twijfels of ik zo snel nadat ik bij de gemeente gestart was mijn interesse in een andere functie kenbaar moest maken, daar heb ik nog wel van wakker gelegen. Maar gelukkig heb ik het wel benoemd en werd ik meegenomen in de sollicitatieprocedure, daar was ik ook blij mee. Na mijn pitch en twee gespreksrondes kreeg ik te horen dat het museumteam graag met mij aan de slag wilde”. 

Het Gorcums museum heeft een moeilijk jaar achter de rug door de voorjaarssluiting, een tweede sluiting in november en nu opnieuw een harde lockdown vanwege corona. Toch wordt er achter de schermen gewoon doorgewerkt, zo werd vlak voor de tweede sluiting nog net een nieuwe kunstexpositie geopend over de BKR. ,,Het voelde heel zuur dat de expositie met BKR kunst na twee dagen alweer dicht moest door de tweede lockdown. We hopen na 19 januari direct weer open te gaan, al zal het misschien niet de laatste lockdown zijn.” Bij het museum gaat ze aan de slag met het herinrichten van de historische collectie, meer samenwerking met het Hendrik Hamelhuis en het opzetten van educatieprojecten.