Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Keuzes maken en kiezen voor je passie

Op Hebban, hét platform voor lezers, kom ik de recensie tegen over ‘Eerste reserve’ van schrijver Rijan van Leest uit Hank. ‘Krachtig en overtuigend literair debuut over dorpsgeheimen. Rijan van Leest (1980) zet met haar roman Eerste reserve een zeer krachtig en tevens prachtig literair debuut neer, een schokkende mozaïekvertelling met hedendaagse thema’s waarin eenieder zich kan herkennen, een debuut dat absoluut raakt en de lezer verbluft achterlaat.’

In 2014 leerden we elkaar kennen. Rijan werkte als docent en daarnaast ondernam ze van alles en nog wat, maar het belandde steeds weer in een ‘laatje’. Ze vertelde mij op een dag over de braindrain van het platteland waar ze gedegen onderzoek naar had gedaan. Dit greep mij en we trokken een tijdje samen op. We maakten afspraken bij de gemeenten Werkendam en Aalburg, de Rabobank, maar nergens kregen we voet aan de grond.

Zo mooi dat uiteindelijk Anne-José Haaksema ‘Talent in Altena’ opgepakt heeft en nu druk in gesprek is met bedrijven om dit gestalte te geven.

In 2011 maakt Rijan de keuze om het onderwijs te verlaten. Ze springt in het diepe om te gaan doen waar haar passie ligt en gaat aan het werk als journalist en tekstschrijver voor bedrijven en organisaties. Haar werk als docent komt hier goed van pas: zo schrijven dat je doelgroep het begrijpt. Daarnaast neemt Rijan de ruimte om een roman te schrijven.

In 2020 zit hier een stralende vrouw, die barst van de energie en die weet wat ze wil.

We zijn het erover eens: het leven bestaat uit keuzes maken, je twijfels durven uitspreken en het pad bewandelen dat bij je past.

Eerste reserve: een mooie roman die het verdient gelezen te worden.

Op 6 maart ligt er een gesigneerd exemplaar voor u klaar.