Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Karin Struijk (52) uit Wijngaarden

Eigenaar Intacto en programmamanager Werkendam Maritieme Industries

Maritiem Werkendam leerde haar de afgelopen jaren kennen als iemand die met betrokkenheid de passie voor de scheepvaart(techniek) aan de buitenwereld wil overbrengen. Als programmamanager van de stichting Werkendam Maritieme Industries (WMI) zet ze zich in om ondernemers, overheid, onderwijs en onderzoek samen te brengen. Zelf noemt ze dat gekscherend ‘de 4 O’s. Als een ware spin in het web legt ze verbindingen tussen bedrijven, gemeente en scholen met als doel samenwerking en innovatieve projecten tot stand te brengen. Daarbij benut ze veel subsidiemogelijkheden. Wanneer ze tevreden is? Als iedereen weet dat Werkendam the place to be is voor alles wat te maken heeft met bouw, afbouw, reparatie, onderhoud, equipment en innovatieve toepassingen in de scheepvaart.

HAAR KRACHT Karin is van alle markten thuis. Dat bleek al op het VWO. Daar deed ze alle talen en exacte vakken en daarna kon ze niet zo goed kiezen welke kant ze op wilde gaan. Ze noemt zichzelf dan ook hybride: alfa én bèta. Er volgde een opleiding bij Schoevers en twee Hbo-opleidingen: marketing en bedrijfskunde. Als dochter van een schippersgezin bleef het water lokken en Karin ging aan de slag bij een commercieel samenwerkingsverband in de binnenvaart. Na dertien jaar maakte ze de overstap naar Green Award, een bedrijf dat zee- en binnenvaartschepen certificeert op het gebied van milieu en veiligheid. Daar stoomde ze door tot plaatsvervangend directeur en reisde ze de hele wereld over. Er bleef nog één droom over die ze in 2014 realiseerde: een eigen bedrijf. “Ik probeer altijd dingen goed te doen en te maken, daarom heb ik mijn bedrijf Intacto genoemd. Mijn intuïtie en ratio kan ik goed combineren, met als resultaat dat ik daadkrachtig ben én goed kan functioneren in een mannenomgeving. Vrouwen weten vaak sneller hoe de hazen lopen als er een groepje bij elkaar zit. Zijn dat overwegend mannen, dan kan ik mijn onderbuikgevoel aanvullen met rationele argumenten, zodat ik meer draagvlak krijg voor mijn ideeën.”

MAATSCHAPPELIJK BETROKKENJarenlang vervulde Karin allerlei bestuursfuncties. Bij de plaatselijke korfbalvereniging, de Oranjevereniging, Seniorenresidentie en als lid van de Raad van Commissarissen bij de Rabobank regio Sliedrecht. Op dit moment doet ze het iets rustiger aan. Nou ja, rustiger. Ze is momenteel voorzitter van de Rotary Club Sliedrecht en spant zich samen met andere leden in om fondsen te werven waarmee goede doelen ondersteund kunnen worden. En sinds kort is ze ook vrijwilliger van de Open Havendag in Werkendam én heeft ze zich aangemeld om in haar woonplaats Wijngaarden te helpen om een eetclub voor ouderen op te zetten.

INSPIRATIEBRONWater is de grote inspiratiebron van Karin. “Inzichten en ideeën komen vanzelf als ik op of aan het water ben. Een erfenis van het schippersdochter zijn, denk ik.”

OVER VIJF JAAR…“Dan ziet de wereld er anders uit. Ondernemen en duurzaamheid gaan steeds meer hand in hand. We zijn op weg naar een nieuwe economie die sociale, ecologische én financiële waarde creëert. Zelf hoop ik over vijf jaar nog steeds als spin in het web een rol te mogen spelen bij he verbinden en verder helpen van partijen. Bij voorkeur met een maritieme rode draad én onder het motto: Alleen ga je sneller, maar samen kom je verder.”

Vanaf 15 april t/m 4 mei kun je stemmen op de publieksprijs:www.vrouwenaltena.nl/stemmen

_LDR1422