Spijt niet op tijd aangekocht of verkocht te hebben. Aarzeling om juist nu in te stappen. Benieuwd naar de kansen die Bitcoin biedt bij het internationaal zaken doen? Wie meer wil weten over de do’s en don’ts in de wereld van Bitcoin, moet zeker op 7 maart naar de lezing gaan die dr. Herman de Jongste, IT-pionier van het eerste uur, geeft tijdens het jubileumevent van Vrouw & Altena. Bitcoinadvocaat Esther Vroegh en bloemenexporteur Henk Schreuders gaan het hem in gesprek.
We zijn gewend dat geld op de bank staat en dat we kunnen betalen met cash geld, onze pinpas of creditcard of d.m.v. internetbankieren. Bitcoin is een vorm van elektronisch geld, dat uitgewisseld kan worden zonder tussenkomst van een financiële instelling. Het systeem is eigendom van iedereen die het gebruikt. Voor wie voorafgaand aan de lezing al iets meer wil weten over Bitcoin, heeft Vrouw & Altena de belangrijkste informatie op een rijtje gezet.
Betaalmiddel
Ieder land heeft een wettelijk betaalmiddel, maar er worden ook alternatieve valuta in omloop gebracht door bedrijven of particulieren. Bitcoin is het meest gebruikte alternatieve betaalmiddel ter wereld. Het is echter geen wettig, door het ministerie van Financiën erkend betaalmiddel, waardoor het voor bedrijven niet verplicht is om het als betaalmiddel te accepteren.
Munteenheid
Bitcoins zijn de valuta-eenheden van Bitcoin, waarmee kan worden betaald. De valutacode is BTC, zoals de EUR dat is voor onze euro. De waarde wordt bepaald door de schaarste en het vertrouwen dat gebruikers hebben in de stabiliteit ervan.
Wat is Bitcoin?
Een slim bedacht computersysteem dat is ontwikkeld door wetenschappers, studenten en cryptografie specialisten en nog steeds wordt doorontwikkeld. In januari 2009 werd de software voor het eerst op de markt gebracht door een anonieme uitvinder met het pseudoniem Satoshi Nakamoto. Dr. Herman de Jongste vertelt tijdens de lezing meer over deze geheimzinnige grondlegger van Bitcoin. Er is nu een community van professionele ontwikkelaars die de software onderhoudt, verbetert en controleert.
Waar kan ik betalen met Bitcoin?
Bitcoin is een netwerk van miljoenen mensen die met elkaar hebben afgesproken elkaar in Bitcoin te betalen. Ook accepteren inmiddels honderdduizenden bedrijven de munteenheid.
Hoe werkt Bitcoin?
De deelnemers gebruiken Bitcoinsoftware om gezamenlijk een soort grootboekrekening bij te houden waarin ze hun transacties registreren. Die grootboekrekening wordt blockchain genoemd. Het is een zogenaamd peer-to-peer netwerk waarvan iemand exclusief eigenaar is. Net zoals internet ook van iedereen is. Je kunt op die basistoepassing heel makkelijk aanvullende producten of diensten bedenken, zonder dat je iets aan de blockchain kunt veranderen. De blockchain is zeer moeilijk te kraken door hackers, waardoor het basismechanisme bijzonder veilig is. Het lukt hackers heel soms wel om een beheerder van digitale portemonnees te kraken. In het Bitcoin grootboek kunnen alleen transacties worden uitgevoerd met Bitcoins die al eerder via het grootboek zijn verhandeld. Het heeft dus geen zin om een Bitcoin na te maken, omdat een eerdere transactie met deze Bitcoin altijd te achterhalen is. Het bijzondere van de techniek van de blockchain is dat het voor het eerst mogelijk is om niet alleen een kopie van data te maken, maar om ook het eigendom ervan over te dragen. Om een Bitcoin te kunnen gebruiken, moet iemand immers met eerdere ‘regels’ uit het grootboek kunnen aantonen dat hij eigenaar is.
Hoe kan ik betalen met Bitcoin?
Bitcoins zijn het beste te vergelijken met digitale munten die bestaan uit een unieke reeks cijfers en getallen. Ze zijn daardoor niet te vervalsen en kunnen ook niet kapot gaan. Bitcoins bestaan op een groot netwerk van computers dat constant cryptografische rekensommen uitvoert om ervoor te zorgen dat ze onveranderlijk en veilig zijn opgeborgen in het netwerk. Iedere Bitcoin heeft een wachtwoord dat alleen de eigenaar kent. Met dit wachtwoord kan worden betaald. Wie zijn wachtwoord kwijt raakt, is al zijn Bitcoins kwijt. Omdat er een unieke code is, komen deze Bitcoins ook nooit meer terug. Bitcoins zitten in een soort digitale portemonnee die ook voor ontvangen, overmaken en bewaren kan worden gebruikt.
Wat maakt Bitcoin zo bijzonder?
Er kan betaald worden zonder dat er vertrouwen nodig is in de betrokken partij. De huidige financiële instellingen hebben de mogelijkheid om betalingen te weigeren of in te trekken. Dat kan bij Bitcoin niet. Een Bitcoin transactie is definitief, onomkeerbaar en niet te vervalsen. Omdat er transacties worden gesloten zonder tussenkomst van een bank, is het ook mogelijk om zaken te doen in landen die uitgesloten zijn voor het financiële verkeer zoals wij dat kennen. Wie een (mobiele) telefoonverbinding heeft kan zonder politieke censuur of financiële instelling een internationaal bedrijfje starten of een lening krijgen. Miljarden mensen kunnen daardoor ineens wél meedoen aan de wereldeconomie, waardoor ze meer mogelijkheden hebben om een leven in armoede te ontstijgen.
Waar komen Bitcoins vandaan?
Op het Bitcoin netwerk zijn heel veel computers aangesloten die ervoor zorgen dat alle transacties veilig zijn opgeborgen. Iedere tien minuten worden enkele Bitcoins vrijgegeven naar deze computers. Er kunnen maximaal 21 miljoen Bitcoins (momenteel zijn er 16,8 miljoen in omloop) worden gemaakt. De computers die Bitcoins maken, worden miners genoemd. Het ‘delven’ wordt met gespecialiseerde computers gedaan en vereist heel veel kennis.
Hoe ziet de toekomst eruit?
Met Bitcoin kunnen anonieme transacties worden uitgevoerd en het geld kan virtueel worden betaald. Overheden kunnen lastig controleren hoeveel iemand bezit en waar het digitale geld voor wordt gebruikt. Dat maakt kopen van illegale goederen, belastingontduiking en witwassen van geld makkelijker. Het is daarom mogelijk dat de overheid het gebruik van Bitcoin aan banden zal willen leggen. Dat zal dan ongetwijfeld de waarde van Bitcoin beïnvloeden. Financiële instellingen verdienen i.t.t. het Bitcoin systeem veel geld met het berekenen van transactiekosten en Bitcoin vormt daardoor een bedreiging voor hun businessmodel. Het is niet ondenkbaar dat zij hun lobby gaan inzetten om het gebruik van Bitcoin te ontmoedigen.
De blokchaintechniek van Bitcoin maakt het in de toekomst mogelijk dat allerlei diensten, zoals die van pensioenfondsen, verzekeringsmaatschappijen en banken in handen komen van burgers.
7 Maart 2018 : Uitreiking Magazine Vrouw & Altena
Ben jij erbij ? Bestel je kaartje snel via de onderstaande link.
https://vrouwenaltena.nl/product/7-maart-avondprogramma/
Of wil je op 7 maart ook nog genieten van een heerlijk diner ? Bestel dan hieronder je kaartje voor het avondprogramma en het diner.
https://vrouwenaltena.nl/product/7-maart-diner-en-avondprogramma/
Meer informatie: www.watisbitcoin.nl
Tekst: Marina Zwaan