Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Janica Swijnenburg (37) uit Werkendam

Mede-eigenaar Swijnenburg Transport Werkendam BV

Ga er maar aan staan: een familiebedrijf dat al 86 jaar bestaat overnemen én als volgende generatie weer verder brengen. Janica en haar man Henk deden het. En met succes! Hun transportbedrijf met ruim 32 vrachtwagens én 43 medewerkers aan de Bruine Kilhaven in Werkendam levert binnen de Benelux aan zowel bedrijven als particulieren. Zorg voor het milieu en gebruik maken van de nieuwste technische snufjes, zijn belangrijke componenten van de bedrijfsvoering. Janica is als financieel directeur dé pijler van het bedrijf op het gebied van financiën en automatisering. Henk, met trots: “Wij zijn net overgegaan op een nieuw automatiseringssysteem. Zonder Janica was dat lang niet zo soepel gegaan.”

HAAR KRACHT “Als je iets beet pakt, dan moet je het goed doen”, is het motto van Janica. “Ik ben altijd positief ingesteld, maar sta ook met beide benen op de grond. Henk en ik werken samen op een kantoor, zodat ik ook alles hoor over de zaken die spelen. Is hij er even niet, dan kan ik ook altijd een klant met een vraag op weg helpen. Korte communicatielijnen. Alles is in eigen huis, van de jaarrekening tot aan de salarisadministratie tot aan het onderhoud van ons wagenpark in de eigen garage. Dat is onze kracht.” Sinds Janica en Henk het bedrijf overnamen, is er veel gebeurd. “Wij doen grote leveringen met vrachtwagens met of zonder kooi-aap van deelzendingen tot volle vracht, maar ook leveringen met sneldienstbussen. Wij zagen een groei in het leveren bij de particulieren thuis en zijn dit pad ook opgegaan. Sommige leveringen worden zelfs thuis gemonteerd, door onze eigen monteurs. E-fulfilment heet dat: de volledige afhandeling van een weborder voor webshops. Van de inslag en de verzameling van uw order tot de uitlevering. De particulier kan deze volgen met een Track en Trace, hij kan zelfs zien welke chauffeur komt leveren. Of de opgegeven vracht volgen met “Mijn STW”, doordat al onze wagens zijn voorzien van boordcomputers. Met onze innovaties hebben wij het bedrijf weer een stap verder gebracht. Toen de eerste paal de grond in ging van ons nieuwe logistiek centrum aan de Hulsenboschstraat in Werkendam, had mijn schoonvader tranen in zijn ogen. Hij is een man van weinig woorden, maar we konden echt zien dat hij apetrots op ons was. Eind mei verhuizen wij naar onze nieuw locatie.”

MAATSCHAPPELIJK BETROKKEN Janica is bestuurslid en penningmeester van de Ondernemersvereniging Bruine Kilhaven in Werkendam. Samen met de andere vrijwilligers van de vereniging wil ze bijdragen aan het in stand houden en verbeteren van de leefbaarheid van het bedrijvenpark. Ze hoopt dat het gebied binnenkort wordt aangemerkt als BIZ (Bedrijveninvesteringszone). Janica is hier enthousiast over: “We zien nu al dat door de activiteiten van de vereniging het aantal inbraken enorm is gedaald. Als de BIZ van de grond komt, kunnen we met de beschikbare middelen daar nog meer stappen in zetten.” Daarnaast vindt Janica ook nog de tijd om actief te zijn op de school van haar twee kinderen. “Ik vond het zelf ook leuk dat mijn moeder zichtbaar was op mijn school. Als lid van de ouderhulpgroep kan ik in de klas en daarbuiten meer mijn gezicht laten zien en mee denken. Daardoor voel ik me ook meer betrokken bij de school.”

INSPIRATIEBRON “Ik haal mijn inspiratie uit het leven en de natuur. Het is heerlijk om hard te lopen, maar ik kan ook enorm genieten van een wandeltocht met mijn vriendin tussen de bloesembomen. Ik draaide al jong mee in ons gezin om mijn moeder te ondersteunen en dat heeft me heel zelfstandig gemaakt. Henk heeft me geleerd zakelijk te denken, want dat heeft hij met de paplepel ingegoten gekregen. En ik geloof in de goedheid van de mens.

OVER VIJF JAAR… “Dan hoop ik iets meer rust en tijd voor reflectie te hebben. Het is nu even ontzettend druk door de nieuwbouw, omdat alles op hetzelfde moment bij elkaar komt. Ik zou nog meer bestuurlijk actief willen zijn. Daar heb ik nu geen tijd voor, maar als de kinderen ouder zijn misschien wel weer. En met het bedrijf moet je blijven innoveren. Als een klant gaat groeien, groei je mee. Of als een klant bepaalde wensen heeft op het gebied van nieuwe technologie die jij op wat langere termijn in het bedrijf had willen implementeren, dan probeer je er toch sneller mee aan de slag te gaan. En oh ja, ik geef nu soms ‘bijles’ aan ondernemende vriendinnen op het gebied van bedrijfsvoering. Wie weet kan dat ooit nog uitgroeien tot een bedrijfje waarmee ik startende ondernemers op weg help.”

Vanaf 15 april t/m 4 mei kun je stemmen op de publieksprijs:www.vrouwenaltena.nl/stemmen

_LDR1550