Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Jacqui Brassey: ‘Het gaat om de vraag wat je echt belangrijk vindt’

Jacqui Brassey Maakt Op 6 Maart Internationale Vrouwendag Deel Uit Van Het Forum Voor V&A.

“Voor mij is het belangrijk om hard te werken. Van jongs af aan had ik al een bijbaan.  Zo leer je de waarde van geld maar ook zelfstandig kunnen zijn. Daarbij hoort voor mij ook terug geven aan de maatschappij,  je verantwoordelijkheid nemen.

Mijn man komt uit Zuid-Afrika, en daar spreken ze over Ubuntu. Dat houdt in dat een mens pas mens wordt door andere mensen, wij zijn allemaal verbonden met elkaar. Die filosofie is belangrijk voor mij. Teruggeven is niet alleen doneren, maar ook je vaardigheden inzetten, anderen coachen en  het delen van concepten waar de maatschappij wat mee kan.

Ik ga voor een leven lang ontwikkelen, maar dat is me niet altijd aan komen waaien. Op de lagere school werd al gezegd ‘och ga maar naar de mavo dat is lekker vlakbij’. Ik heb toen zelf gekozen voor havo. Aan het einde van de havo werd gezegd: ‘ga maar naar de MEAO’, maar ik wilde dat niet en ben naar de HEAO gegaan.

Daarna ben ik gaan werken maar het voelde niet goed, ik zag dat het me zou helpen als ik nog verder zou doorleren. Op een gegeven moment besloot ik om eens te kijken of ik naar de universiteit ‘kon’ want dat was voor ons niet vanzelfsprekend.

Ik heb daarmee een risico genomen want ik had een baan in Amsterdam bij United Bisuits als Jr. Account Manager en die baan heb ik opgezegd om op mijn 24e terug te gaan naar de schoolbanken. Toen het eerste cijfer een 8 was, was het hek van de dam: ik geloofde in mijzelf en vond het geweldig. Ik ben cum laude afgestudeerd in Tilburg en toen is het leven lang leren en ontwikkelen begonnen en nooit meer gestopt.

Tijdens mijn loopbaan bij Unilever ben ik gepromoveerd aan de universiteit van Groningen, heb ik veel gereisd en in verschillende landen gewoond zoals het Franstalige deel van België, London en Italie. Deze zomer studeer ik af voor een MSc in Affective Neuroscience aan de Medische faculteit van Maastricht University.

Maar een leven lang leren en ontwikkelen gaat niet alleen om het halen van graden en diploma’s het is veel meer. De papiertjes zijn voor mij vooral een middel om dingen te kunnen doen. Het echte leren en ontwikkelen gebeurt vaak daarna pas. Mijn promotor zei ooit: je proefschrift is niet meer dan een bewijs dat je onderzoek kan doen, pas als je dat succesvol hebt verdedigd ga je echt leren en onderzoek doen. Dat vind ik ook: leren en ontwikkelen gaan om het hele plaatje: het beste uit jezelf halen en ook met de poten in de modder staan. Erover praten maar het ook kunnen doen.

Al het bovenstaande lukt me doordat ik echt verbinding heb gezocht met wat belangrijk voor mij is. Ooit heb ik weleens een baan gehad, die voor de buitenwereld interessant was, maar uiteindelijk voelde het niet goed en dan ben je ook niet op je best. Als je iets doet waar je verzot op bent, dan krijg je vleugels en kan je veel meer dan je denkt.

Tenslotte, een leven lang leren en ontwikkelen is niet alleen belangrijk om relevant te blijven en iets bij te dragen aan de maatschappij maar is ook nog eens gewoon leuk.”

Jacqui Brassey PhD, Global Director Learning & Development en LLT lid McKinsey & Company; Adjunct Professor IE University; Research Fellow VU Amsterdam en Lid Raad van Toezicht Save the Children NL