Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Interview Kiki Verhaegen (Bestuurslid Achilles Veen)

Bestuurslid Kiki Verhaegen van voetbalvereniging Achilles Veen

“Het is fantastisch om mensen te verbinden”

 

Tekst en foto: Marina Zwaan

Zeventwintig jaar jong is ze en het enige vrouwelijke bestuurslid van voetbalvereniging Achilles Veen. Op haar dertiende begon ze met vrijwilligerswerk en buiten de Oranjevereniging om is ze nu zo’n beetje bij alle activiteiten in Veen betrokken. Kiki Verhaegen mag je gerust een beetje ‘vrijwilligerswerkverslaafde’ noemen. “Soms denk ik wel eens dat ik gek ben, maar ik kan het écht niet missen. Ik vind het fantastisch om mensen met elkaar te verbinden. Zo kun je een bijdrage leveren aan woonplezier én ervoor zorgen dat er altijd iets te doen is.”

 

Kiki is opgegroeid met Achilles Veen. Vanaf haar twaalfde is ze er iedere zaterdag te vinden. Van actief voetballer, trainer, lid van de activiteitencommissie tot de maker van de jaarlijkse presentatiegids. Het was dus bijna logisch dat ze haar moeder zou opvolgen als lid van het dagelijks bestuur. En toch heeft Kiki even geaarzeld toen ze werd gevraagd: “Ik doe alles graag, maar ik sta niet graag op de voorgrond. Iedere zaterdagmiddag ben ik op de tribune te vinden. Ik was bang dat ik daar niet meer als Kiki kon zitten en dat mensen me constant zouden aanspreken. In de praktijk valt dat mee en ik ben natuurlijk niet te beroerd om op zaterdag in geval van nood mijn steentje bij te dragen. Ook vroeg ik me af of mensen niet zouden zeggen: ‘Oh, daar heb je die snotpin’. Ik heb het toch gedaan. In mijn eigen coconnetje durf ik veel. Nu kan ik me verder ontwikkelen in een vertrouwde omgeving.”

 

Helikopterview

Kiki: “Een teamsport heeft me altijd enorm getrokken. Ik kan goed alleen zijn, maar de dynamiek om elkaar naar een hoger plan te brengen vind ik fantastisch. We zijn een jong bestuur en hebben deskundige mensen om ons heen die ons feedback geven. Ik was al betrokken bij de club, maar als bestuurslid zie je ineens de achterkant van alles. Mensen hebben vaak geen idee wat er allemaal nodig is om zo’n voetbalclub goed te laten draaien. Ik vind dat ik niet zozeer als vrouw iets toevoeg aan het bestuur, maar meer als persoon. Ik voer tijdens vergaderingen nooit het hoogste woord, maar ik ben nuchter en kan dingen vanuit een helikopterview bekijken. Ook kan ik goed signalen opvangen, waardoor het makkelijker is om te anticiperen op dingen die binnen de club leven.”

Het meest indrukwekkende moment dat ze als bestuurslid heeft meegemaakt vindt Kiki het overlijden van kantinebeheerder Hermien de Fijter. Zij overleed op weg naar huis tijdens een eenzijdig verkeersongeval. “Dat was enorm heftig voor iedereen, maar het heeft ervoor gezorgd dat we als bestuur echt een eenheid zijn geworden en dat we als bestuur en club een mooie band hebben gekregen. De familie heeft onze inspanningen om goed afscheid van haar te nemen ook bijzonder gewaardeerd. Dat geeft een goed gevoel.”

 

Veilige en fijne omgeving

“Als bestuur willen we vooral het mooie dat we nu hebben behouden”, vertelt Kiki. “Zo ben ik bijvoorbeeld enorm trots op onze onderhoudsploeg die hier iedere ochtend is én op maandag alle rotzooi van de zaterdag opruimt. En dat allemaal voor hun cluppie. We hebben een mooi jeugdplan en een eerste elftal dat hoofdklasse speelt, maar we hebben ook andere teams van volwassenen die aandacht verdienen. Het blijft een uitdaging om een club in stand te houden waar iedereen zich thuis voelt en in een veilige omgeving kan sporten en zichzelf kan ontwikkelen. Maar nu eerst ons 75-jarig bestaan vieren! Dat is ook een mooie mijlpaal.”

 

C.V.

Kiki Verhaegen volgde de opleiding vrijetijds- en sportmanagement aan de toenmalige NHTV in Breda waar ze twee jaar geleden afstudeerde. Ze was tot de sluiting van het zwembad toezichthouder en zwemleraar bij Park Veldzicht in Genderen. Momenteel heeft ze een leidinggevende functie als coördinator bij zwembad Akwamarijn in Zaltbommel. In september begint ze aan de deeltijdopleiding Personeel, Organisatie en Management van de NCOI.