In Wijk werd in 1491 een vrouw benoemd in de functie van gezworene van het dorp Wijk, helaas is de naam van de vrouw niet bekend, we weten alleen dat ze de weduwe was van Wouter Andriessen. Gezworenen hadden als belangrijkste taak het omslaan en invorderen van belasting- en waterschapslasten.
Het verhaal van de Middeleeuwse vrouw in Wijk is terug te lezen in de dissertatie van Peter Hoppenbrouwers, daarvoor deed hij uitgebreid onderzoek naar de Middeleeuwse samenleving in Heusden. Maar waarom weten we de naam van de vrouw niet? Zou deze met extra onderzoek nog zijn te achterhalen? Maar al te vaak staan mannen centraal in de geschiedenisverhalen. Ook in de Historische Reeks van het Land van Heusden en Altena is dat niet veel anders, veel verhalen gaan over predikanten, burgemeesters en andere leden van de elite. Onder de 27 verschenen delen zijn twee biografieën. Deel 5 gaat over de Kuyperiaan Jan Visser AZn. en is geschreven door J.P. Zwemer. Deel tien verhaalt over de NSB burgemeester N.J.M. van Dulst, geschreven door dr. C. de Gast.
Vinden we dan helemaal geen vrouwen terug in de Historische Reeks? Ja wel, in deel 15 over de agrarische sector gaan twee van 29 verhalen specifiek over vrouwen. Zo schreven leerlingen van het Altena college over boerinnenkledij en is een verhaal terug te vinden over het huishoudonderwijs. De herinneringen van een Werkendamse vrouw (Sjaan Westerhout-van de Vreede) aan de oorlog zijn opgetekend in deel 19, door de twee leerlingen Anna Berendsen en Maaike van Nimwegen. In deel 25 lezen we de verhalen van Emma van der Beek en Anna van Pelt, die beiden hun verloofden verloren door oorlogsgeweld. Als we kijken naar de auteurs zien we ook een sterk overwicht van mannen.
Hoog tijd dus voor een uitgave van de Historische Reeks die is gewijd aan vrouwen. Liefst met verhalen geschreven door vrouwen. Verhalen over Anneke van Doesburg, de Werkendamse die in de jaren zestig aan de wieg stond van de vrouwenwielrennen in Nederland. Of een verhaal over Geertje Beijerman-Bosscher die zich in zette voor de zuigelingenzorg in de regio en in diverse dorpen het consultatiebureau bestierde. Of over Adrie Werther van Suijlekom, de eerste vrouwelijke wethouder in Woudrichem.
Deel dertig van de Historische Reeks, dat verschijnt in 2022, wordt gewijd aan vrouwen. De samensteller van de bundel, Cees de Gast heeft al ideeën voor verhalen gekregen zoals Jacoba van Beieren en Woudrichem, de strijd om het vrouwenkiesrecht in de regio, de teloorgang van de vrouwenorganisaties in het Land van Heusden en Altena, het dagboek van Aria Colijn over de Tweede Wereldoorlog, het eerste vrouwelijke gemeenteraadslid Toontje Sprenger, de eerste predikante in de regio. Welke vrouw neemt de pen op en gaat schrijven? Laat zo de vrouwengeschiedenis van onze zo mooie regio voortleven. Tips en verhalen zijn welkom bij Cees de Gast via c.degast1@hetnet.nl
www.historischereeks.nl
Bijgevoegde foto:
Vrouwen uit Veen in klederdracht tijdens het onafhankelijkheidsfeest in Veen (foto Streekarchief Langstraat Heusden en Altena)