Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Op ‘bezoek’ in Altena bij: Charlotte Bol

Het portret is gemaakt door Hans van der Ven

 

EU Liaison Officer bij Programmabureau Brabantstad, bruggenbouwer Charlotte Bol.

Charlotte woont samen met haar tweelingzus Willemijn in het schitterende pand uit 1605, waar eens haar opa, kunstschilder Kees Bol woonde, in Heusden aan de Maas.

 

Studieloopbaan

Charlotte haar studieloopbaan verliep vlot, van de basisschool in Heusden, naar de Pierson in Den Bosch. Vervolgens naar de Hogeschool in Utrecht, hier begon Charlotte met geschiedenis, maar stapte na een jaar over op Internationale Studies gecombineerd met talen en studeerde daarna aan de Universiteit van Amsterdam Politieke en Sociale Wetenschappen, VN gerelateerd.

 

Stage

Voor haar stage vertrok ze 6 maanden naar de United Nations Association (UNA-USA) in New York. ‘Het was de beste investering ooit. Je bent hier tijdens je stage geen koffie juf!  Je bent gelijk de nieuwe collega en moet aan de bak. Tijdens mijn stage heb ik één week op Capitol HILL in Washington doorgebracht, hier kon ik na mijn buluitreiking aan de slag.

Als student heb ik in ’98 nog de VN-delegatie tijdens een conferentie in Den Haag begeleid. Dat was echte erkenning voor mijn stage bij de VN.’

 

Maakbaar

‘Tien dagen na mijn buluitreiking overleed mijn vader kunstschilder Henri Bol. Ik dacht dat de wereld maakbaar was, maar dat is niet zo. Ik kwam terecht in een vrije val, draaide stationair. Moest opnieuw beginnen. Wilde thuisblijven. Dit heeft een kleine vier jaar geduurd. Wat moet ik denken, voelen, het leek wel of ik in een geluidsdichte ruimte leefde. Ik moest weer leren voelen, mijn balans vinden, een ingrijpende periode zowel privé als op het werk. Maar je geest heeft veel incasseringsvermogen.’

 

Werkloopbaan

‘In die periode van mijn 25e t/m 29e heb ik gewoon projecten gedraaid in de private- en publieke sector.  Zo kwam ik via het uitzendbureau bij bureau Europa in wording terecht van de provincie Noord-Brabant. Belangrijkste taak: om de organisatie Europa-proof te maken. Bij de Provincie werkte toen circa dertienhonderd personen en op deze afdeling waren we met zes medewerkers. Tien maanden werkte ik in de provinciale wereld binnen Europa samen met fijne collega’s. Dit smaakte naar meer, maar een vast dienstverband bij de overheid is lastig te vinden. Maar door de kennis die ik had opgedaan kwam ik in dienst bij een Europees samenwerkingsprogramma. Ruim twee jaar reed ik dagelijks naar Turnhout in België. Hierdoor was ik (mede) in dienst gekomen van de provincie en kon ik in 2006 deelnemen aan een sollicitatieprocedure. Ik keerde terug bij bureau Europa. Sindsdien heeft mijn  carrière mij tot in Brussel gebracht. Momenteel werk ik als Liaison Officer voor BrabantStad. Een samenwerkingsverband tussen de provincie en de vijf grote Brabantse steden.  Het werk omvat het samenbrengen van de Stedelijke Agenda met de Europese Agenda. Dit vergt een bruggenbouwers-mentaliteit en de wil om samen te werken. Dat is ‘right up my alley’. Maar let wel; het is een team-effort. Dit doe ik samen met de collega’s in Brabant en daarbuiten.

 

Politiek actief

Lokaal (CDA bestuur 2008-2017) en provinciaal (CDA bestuur 2012-2016).

In 2014 is Charlotte kandidaat voor het CDA bij de Europese verkiezingen, 16 e op de lijst en behaalt zonder campagne te voeren 2760 Voorkeur stemmen.

 

Vrijwilligerswerk

Nederlandse  taalles geven aan een Syrisch gezin, inmiddels is de vader  geslaagd voor zijn inburgeringscursus;

Lid van werkgroep ’75 jaar Herdenking Stadhuisramp Vesting Heusden’;

Vanaf 2013 lid van de serviceclub Lions Drunen – Langstraat, voorzitter in 2017/2018,

lid van de werkgroep ‘Heusden Langstraat Rally’ in samenwerking Lions Heusden en verantwoordelijk voor de PR en Social-Media;

Van 2007 t/m 2013 bestuurslid  Stichting Heemtuin ‘De Meulenwerf’ in Vesting Heusden;

Van 2010 t/m 2013 bestuurslid en voorzitter a/i Stichting De Voorste Venne in Drunen.

 

Verzamelen

Stillevens  van haar vader Henri Bol;

Romy Schneider en Grace Kelly.