Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Gespot in de media: Altena Vrouwen in Besturen in bedrijvig

Het is al bewezen vanuit onderzoek dat diversiteit in cultuur, gender en leeftijd het verschil kan maken in besturen. Een juiste balans tussen het aantal mannen en vrouwen op de werkvloer, in het management, in de raad van bestuur en de raad van commissarissen maakt bedrijven effectiever en winstgevender.’

De missie van Altena Vrouwen in Besturen (AVB) is dan ook om vrouwen zo breed mogelijk te enthousiasmeren om bestuurlijke verantwoordelijkheid te nemen in de maatschappij. Wij zijn blijvend op zoek naar vrouwen uit het Land van Altena, die het verschil kunnen
en willen maken in besturen van verenigingen, in de politiek, in raden van advies of als commissaris. Gedacht wordt aan vrouwen, die al in besturen plaats hebben genomen ‘ongeschoold en/ of geschoold’ en aan vrouwen, die nog geen bestuurlijke ervaringen hebben, maar wel willen onderzoeken of zij die ambitie hebben.

Leny van der Ham en Inge Schüller beiden Ambassadeur van Altena Kennispoort zijn de vormgevers van dit initiatief. Ze hebben bestuurlijke ervaring, zowel bezoldigd als onbezoldigd. Inge: “Niet te lang nadenken en gewoon doen! Een gezonde dosis leergierigheid en een beetje relativeringsvermogen hebben me geholpen leuke posities te bekleden in diverse besturen. Een mooie bijkomstigheid is, dat ik daardoor veel interessante mensen heb mogen ontmoeten.”

Op de achtergrond denken Marian vd Walle, Aveline Dijkman en Esther Vroegh mee. Esther heeft deelgenomen aan de eerste training in 2014 en ging voor een vervolg naar Nyenrode. Ook is zij aangesloten bij het landelijke platform Topvrouwen.NL. Esther: “Uit ervaring weet ik wat diversiteit in een bestuur kan opleveren voor de organi- Vrouw & Altena Altena Vrouwen in Besturen organsatie. Daarnaast geeft het een boost aan je persoonlijke ontwikkeling en je netwerk.”

Jaarlijks biedt Altena Vrouwen in Besturen een opleiding in een cyclus van vier stappen. Voor seizoen 2021 – 2022 houdt deze in:

Stap 1: april – mei 2021: Intakegesprekken voor de training Altena Vrouwen in Besturen

Stap 2: september – november 2021: Cursus Persoonlijk Leiderschap en Besturen met aansluitend certificering en teambuilding.

Stap 3: december 2021 – maart 2022: Snuffelstage in een bestuurlijke functie.

Stap 4: 8 maart 2022: Afsluiting van de opleiding AVB tijdens Internationale Vrouwendag 8 maart 2022.

Vrouw & Altena organiseert traditiegetrouw een event op internationale Vrouwendag. Een onderdeel is daarvan de uitreiking van de Toontje Sprenger Pluim aan een vrouwelijke bestuurder. Anne Wil Maris ontving dit jaar de Pluim uit handen van de initiatiefnemer Hannie Visser-Kieboom. ATV maakte hier een prachtig filmpje van. De fysieke bijeenkomst is verschoven naar 8 september. Marianne Sijberden (Perswinkel Communicatie) en de raadsleden Rieka Verbeek en Anne Wil Maris hebben de regie over deze dag.

U kunt bij interesse contact opnemen met Leny van der Ham (06-33843766 /leny@altenavrouweninbesturen.nl) of kijk op
www.vrouwenaltena.nl/vrouwen-in-bestuur.