In deze bizarre ongrijpbare tijd, willen we vrouwen die iets bijzonders doen in tijden van corona, laten merken dat wij dit bijzonder waarderen. Aan 5 vrouwen hebben we gevraagd een andere vrouw naar voren te schuiven om hen dit te vertellen. Iedere week geven we een ‘Vrouw en Altena’ speld aan zo’n bijzondere vrouw. De speld is ontworpen en gemaakt door goudsmid Sandra Hofman van ‘t Oude Schooltje in Sleeuwijk.
Op 11 mei is de aftrap, Wethouder Paula Jorritsma reikt de speld uit aan huisarts Anneke van Walree uit Woudrichem, zij staat symbool voor alle vrouwen in de zorg.
Loopbaan
Toen Anneke van Walree 23 jaar geleden huisarts werd in het land van Altena was zij een van de eerste vrouwelijke huisartsen. Ze bewandelde een bijzonder pad om daar te komen. Ze begint haar loopbaan in Afrika en wel in Oeganda waar ze meer dan 5 jaar werkzaam is als tropenarts. Een bijzondere tijd samen met haar man en twee zoontjes. Tijdens een familiebezoek in Woudrichem loopt ze huisarts Peter Schampers tegen het lijf, die naar haar toekomstplannen vraagt. Ze gaat de huisartsenopleiding in Cornwall doen en is daarna op zoek naar de ideale praktijk. Peter geeft dan aan dat hij die praktijk voor haar heeft, zijn collega huisarts vertrekt naar het buitenland. Ze zijn het snel eens, ze treedt in de voetsporen van haar ouders en gaat samen met Peter werken in de huisartsenpraktijk in Woudrichem.
Coronatijd
Wanneer wij haar net voor de uitreiking vragen wat haar is opgevallen in deze coronatijd, vertelt ze over de flexibiliteit van vrouwelijke zorgverleners, ze staan ervoor en gaan ervoor. Ook is ze onder indruk van de veerkracht van de samenleving en beschrijft ze hartverwarmende burgerinitiatieven; ze ziet vanuit haar raam in de praktijk een bakfiets, een groene jas en rode schoenen, daar staat Apolonia Gort. Ze begint te zingen voor de senioren die in de Lemmenskamp wonen en geen bezoek mogen ontvangen. Apolonia blijkt een hele ronde door Altena te maken. Van alle kanten zorgen mensen voor elkaar en dat voelt goed, denk aan kaartjes in de brievenbus van de ouderen in verzorgingstehuizen, de gemeente die bloemen uitdeelt en koffie op 5 mei met de buren.
Hoezo DNA?
Anneke is niet alleen gekomen naar het gemeentehuis in Almkerk, zij heeft haar oudste zoon Lucas meegenomen. En dat was niet zonder reden, hij is degene die de speld aangereikt krijgt door de wethouder op anderhalve meter afstand. Waarna Lucas hem opspeldt bij zijn moeder. Het mooie is dat Lucas werkt als arts op de spoedeisende hulp in het Beatrixziekenhuis en zich in de toekomst wil specialiseren als huisarts.
Haar andere zoon Peter is ook ‘terug naar zijn roots’, hij zet zich vanuit Nederland in voor Oeganda met ‘Inclusion’. In navolging van zijn vader Michiel maakt hij zich hard voor een basisinkomen voor mensen in Oeganda. Op dit moment lopen de eerste projecten als experiment en deze zijn veelbelovend. Wil je hem steunen? Doneren mag natuurlijk altijd: http://www.inclusionworldwide.org.