Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Documentairemaker Jessica Villerius gunde ons op internationale vrouwendag een blik achter de schermen.

Naast een diversiteit aan vrouwen was Willem Jan van Klinken conrector van het Altena College met zijn leerlingen aanwezig.

 

‘Geweld staat ver van mij af, ik kan me goed uitdrukken met woorden’

Jessica klein van stuk, met een stem en houding die zelfvertrouwen uitstralen.

“Door de tijd heen heb ik wel 50 moordenaars gesproken, de rode draad: ‘Geen van allen hadden een positief rolmodel’

Kinderen hebben positieve inspirerende rolmodellen nodig.

Voor herkenning van Hoop Verbinding Vertrouwen Medemenselijkheid

 

We hebben het nog even over internationale vrouwendag, of dat een groot item is voor Jessica.

Nee, voor mij als creatieveling niet, maar dat wil niet zeggen dat ongelijkheid niet aanwezig is op de werkvloer.

Nooit ben ik tegengewerkt, het is me juist  gegund omdat ik een vrouw ben.

 

Jessica werkt al vijftien jaar samen met een vast team, we zijn meer een familie.

Je voelt dat wij op ons gemak zijn met elkaar.

Daarnaast een netwerk van specialisten, dat is onze kracht om iets aan te raken wat anders nooit verteld wordt.

Het hele interview komt later in het magazine van Altena Kennispoort onder het hoofdstuk V&A en AvB.

 

Meer lezen over Jessica Villerius

Carrière

Met haar bedrijf produceert Villerius documentaires en daarnaast werkt ze aan televisieprogramma’s.

Het programma Over de streep wordt op vrijwel iedere middelbare school als lesmateriaal ingezet om maatschappelijke en sociale onderwerpen bespreekbaar te maken.

Vel Over Probleem

De KRO-documentaire Vel over probleem uit 2009 zorgde voor Kamervragen.[5][6] Tot op dat moment werd de behandeling van anorexia nervosa gefinancierd vanuit de DBC (diagnose behandelcombinatie) ‘overige’, waaruit alle niet-geïndiceerde psychiatrische behandelingen worden gefinancierd, terwijl van anorexia nervosa bekend was dat het de meest dodelijke psychiatrische aandoening uit het hele spectrum is. Kamerlid Sabine Uitslag (CDA)[7] schreef samen met Villerius een voorstel en presenteerde dit aan de Tweede Kamer, die dit aannam. Sindsdien is er meer geld beschikbaar voor behandelingen van anorexia nervosa. In verschillende opleidingen tot basisarts is de film nu een vast onderdeel van de theorie.

Code Rood: Eerwraak

De documentaire Code rood: eerwraak toonde in 2010 aan hoe anonieme opvanghuizen van levensbelang zijn voor Nederlandse kinderen, mannen en vrouwen die op de vlucht zijn voor hun familie, die van mening is dat de familie-eer hersteld moet worden met geweld en of de dood. Op het moment dat de eerste film uitkwam, was de politiek voornemens de subsidies voor deze specifieke vorm van zorg en veiligheid, stop te zetten. De film deed stof opwaaien en leidde tot Kamervragen vanuit verschillende partijen. Naar aanleiding van de film en de gebleken feiten, besloot de politiek deze subsidie onvoorwaardelijk voort te zetten.[bron?] De film wordt nu veelvuldig gebruikt bij politietrainingen en opleidingen voor hulpverleners.

Beschadigd

Uit de serie Beschadigd uit 2015 bleek dat mensen die met zelf aangebrachte wonden (automutilatie) op de Eerste Hulp kwamen, lang niet altijd even goed werden behandeld. Uit de serie bleek zelfs dat 95% van de mensen die weleens op de Eerste Hulp waren geweest met hun wonden,  niet verdoofd werden gehecht omdat artsen vonden dat het niet nodig was. Deze feiten riepen verontwaardiging op; het CDA en de SP stelden Kamervragen aan minister Schippers van Volksgezondheid en zij liet een onderzoek instellen.[8] Ook de Inspectie voor de Gezondheidszorg reageerde geschokt en riep mensen op hun ervaringen te delen. Naar aanleiding daarvan werd een onderzoek ingesteld. Daaruit bleek dat het geen structurele reactie van artsen te zijn, maar zij voelden zich echter wel genoodzaakt om alle brancheverenigingen met klem te verzoeken het thema van zelfbeschadiging en de behandeling van deze cliënten nogmaals bij hun artsen onder de aandacht te brengen.

De Kinderen Van Ruinerwold[

De kinderen van Ruinerwold is een documentaireserie die in 4 delen in maart en april 2021 door BNNVARA werd uitgezonden, met nog een vijfde aflevering alleen online. De serie is gemaakt met medewerking van vier kinderen van Gerrit Jan uit Ruinerwold, die in 2019 gearresteerd werd voor onder meer vrijheidsberoving van zijn zes jongste kinderen, die niet geregistreerd waren en nooit naar school zijn gegaan. De jongste van de vier, die de oudste is van de zes, is Israel (die zichzelf ook Jan heeft genoemd). Hij is in 2019 ontsnapt en heeft de buitenwereld op de hoogte gebracht. De andere vijf van de zes zijn jongere volwassen kinderen. Ze wilden niet meewerken aan de documentaire. De andere drie van de vier zijn Shin, Mar Jan en Edino, die niet in Ruinerwold gewoond hebben. Ze waren wel geregistreerd en Gerrit Jan moest ze daarom tegen zijn zin wel naar school laten gaan. Ze moesten het bestaan van hun jongere broers en zussen voor iedereen geheim houden.

Privéleven

Villerius kreeg vanaf haar 15e anorexia nervosa.