Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

‘De Parel van Altena’ een kenmerkend streekproduct

Een waarderingsinsigne van de gemeente Altena dat staat voor de waarden van Altena, omzien naar elkaar. Lisette Colijn, de ontwerper van de ’Parel’ is er trots op.

Het ontwerp proces                                                                                                                                             

Lisette: “Ja, hoe verloopt nou  zo’n proces? Van een afstand kijkend naar Altena komen er dan allerlei beelden en woorden naar boven die je dan weer omzet in vorm met het juiste materiaal. De verbinding met de overkant, de 21 kernen vertaald in schubben van de zalmen , de ronde vormen van het wiel uit Aalburg. Ik  speel ermee in gedachten en zet het dan gelijk om in materiaal. Het is een uitdaging om het luchtig te houden iets voor alledag en tegelijkertijd gender neutraal. Vandaar de zilveren parel die er onderaan bengelt. De naam was er al dus daar had ik geen hoofdbrekens meer over.

Over Lisette Colijn                                                                                                                                                    

 Tot je tienerjaren is het hier oké, maar dan…….. Na het gymnasium in Gorinchem koos ik voor de MTS in Schoonhoven. Ik wilde iets met mijn handen doen. Even weg van de theorie en zo ontwikkelde ik andere competenties. Daarna viel ik als een blok voor de aantrekkingskracht van de grote stad en vertrok voor mijn vervolg studie en stage naar Rotterdam. Hoewel ik niet had gedacht weer in Altena te komen wonen……..maar vanwege een trouwe vriendengroep verliep het even anders.

Rietveldacademie 

Na een uitstapje van de Willem de Kooning academie met in die tijd de conceptuele ontwerp  gedachte, naar de Rietveld academie waar het ontwerpen en stoeien met materialen in elkaar over vloeiden. Hier lag mijn hart. Met hard werken, doorzetten een ambacht leren, begrijpen wat materiaal doet wanneer glas en keramiek de oven in gaan. Fantastisch.

‘De kracht van de kunst inzetten om te verbinden, te inspireren en mensen op een andere manier laten kijken naar dingen’

Loopbaan                                                                                                                                                           

Weer terug in Woudrichem viel het niet mee als zelfstandig ontwerper, met twee kinderen en een atelier aan huis. Toen heb ik het atelier even gelaten voor wat het was en ben bij Cultuurpunt Altena gaan werken en volgde ik een master in cultuureducatie en – beleid. Na nogal wat omzwervingen kwam ik in Gorinchem terecht. Door de historische collectie van het museum in combinatie met mijn vakgebied kunst voelt deze functie, directeur van het Gorcums Museum, als een warme winterjas. In deze baan komen kunst en cultuur  samen, de rode draad in mijn loopbaan ontwikkeling.”

Lees ook https://vrouwenaltena.nl/lisette-colijn-wordt-directeur-van-gorcums-museum/