Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Bij Fientje Bax draait alles om samenwerken en verbinden

“Wanneer ik ergens in geloof, blijf ik trekken en duwen – tot ik mijn doel heb bereikt. Een mooi voorbeeld is AltenaWerkt. Aanvankelijk kwam het platform niet van de grond. Via ons netwerk vonden we drie gretige studenten die geen middel onbenut laten om uit te dragen dat bedrijven in Altena ook ambitieuze jongeren veel te bieden hebben. Nu draait het als een tierelier.”

Fientje Bax zit op haar praatstoel, geen onbekend verschijnsel voor de mensen die haar kennen. Bijna tien jaar was zij de belangrijkste steunpilaar van Stichting Kennispoort Altena. Samenwerken en verbinden zijn woorden die zij veelvuldig in de mond neemt wanneer zij terugblikt op deze enerverende periode. Aan deze voor haar belangrijke begrippen, moeten er nog twee worden toegevoegd: gunnen en genieten. Fientje: “Je smeedt een band met mensen door samen te werken en de verbinding te zoeken. Samen de weg afleggen naar die stip op de horizon. Samenwerken betekent in mijn ogen elkaar ook wat gunnen. En heb je de hele weg met succes afgelegd dan wordt het vanzelf genieten.”

 

Community ‘Het Eiland”
Een verklaring voor de sterke behoefte aan samenwerken en verbinden gaat volgens Fientje terug naar haar geboortegrond, Eiland Nederhemert-Zuid. In de jaren 50 en 60 vormde volgens haar ‘het Eiland’ al wat we tegenwoordig een community noemen. “In mijn jeugd woonden er honderd heel verschillende mensen. De ene helft van de dorpsjeugd ging naar de openbare- en katholieke lagere school in Heusden, de andere helft naar de protestant christelijke school op ‘Noord’. De kinderen groeiden met elkaar op en zaten indien nodig  gratis op bijles bij juffrouw Els. Men stak de helpende hand uit als dat nodig was, een hechte gemeenschap.”

 

IJkpunt

Dat idee van een Altena community vormde zich in de jaren dat Fientje de kar trok bij Altena Kennispoort. Een ijkpunt voor de start van een meer gestructureerde aanpak om de onderlinge samenhang in de regio te vergroten, was de Holland Lady Tour in 2013. De organisatie van dit sportieve wielerevenement was een spontane reactie vanuit de Aalburgse bevolking op de door plaatsgenoot Marianne Vos behaalde tiende wereldtitel. Fientje raakte betrokken bij de tour en koppelde daaraan de verkiezing van de meest ‘Ondernemende Vrouw van Altena’.

Het was Fons Naterop die haar na afloop van de wielerronde benaderde met de vraag of zij zin, tijd en ideeën had om plannen te ontwikkelen die tot meer samenhang tussen de toen nog drie zelfstandig Altena gemeenten moesten leiden. Bij de toenmalig burgemeester van de gemeente Aalburg stond de meerwaarde van samenwerking en kennisdelen tussen ondernemers, overheid, onderwijs en ondernemende burgers toen al nadrukkelijk op het netvlies. Onder de vlag van de stichting werden met de steun en expertise van Rabobank Altena verdiepende stappen gezet. Vitaal Altena was een onderzoek van de Rabobank, die de oproep om icoonprojecten vanuit de drie voormalige gemeenten met data staafden.

 

Stevig fundament
De organisatie van vijf ‘Ondernemende Vrouw van Altena’-verkiezingen onder auspiciën van het opgerichte platform Vrouw & Altena en het daaruit ontstane netwerk legde een stevig fundament onder de initiatieven van Kennispoort. Als voorvechter van vrouwenbelangen benadrukt Fientje dat tal van vrouwen de initiatieven een warm hart toedragen, maar dat het steeds het streven is geweest om mensen – vrouw-man, jong-belegen – met verschillende competenties bij elkaar te brengen om met een frisse blik elkaar te inspireren en inhoudelijk te versterken. “Kennispoort is een onafhankelijke organisatie zonder direct eigen belang. Als we een idee hebben dat de stip op de horizon voor Altena dichterbij brengt, gaan we opzoek naar deskundigen ambassadeurs die het idee verder uitdragen. In dit magazine worden de bijdragen van de ambassadeurs uitvoerig belicht”, zegt Fientje.

Activiteiten werden altijd Altena breed opgezet. “De bakermat van Kennispoort ligt in Aalburg, maar we hebben steeds goed in de gaten gehouden dat de activiteiten geen lokaal feestje mochten worden. De kandidaten voor de verkiezing ‘Ondernemende Vrouw van Altena’ werden zorgvuldig regiobreed genomineerd. Zo ook met het evenement over familiebedrijven, aan tafel zaten vertegenwoordigers van bedrijven uit de drie gemeentes.”

Altena Kennispoort gaat het komende jaar in de slaapstand. Betekent dit dat ook Fientje in de ruststand staat? Lachend: “Ik denk het niet. Mijn eerstvolgende project is mijn eigen tuin. Misschien ga ik die wel omtoveren tot een voedselbos. We gaan het zien…”

 

Nieuwe energie

Op de vraag waar Fientje de energie vandaan haalt om handen en voeten aan een dergelijk immens project als Kennispoort te geven, volgt een zeer persoonlijk antwoord. “Ik begin gewoon en ben intrinsiek bevlogen aangaande het onderwerp en daarnaast stel ik mezelf doelen. Het werkt daarbij ook om niet aan vervelende dingen te hoeven denken die nou eenmaal onlosmakelijk aan een mensenleven zijn verbonden. Bijvoorbeeld dierbaren die mij ontvallen. Daarnaast krijg ik energie van pakkende verhalen die mensen vertellen.”

Zij verduidelijkt deze bespiegeling met een voorbeeld van een ervaring die veel impact op haar heeft gehad – en dus voor nieuwe energie zorgde. Tussen twee evenementen van Kennispoort in zei Fientje ja op de uitnodiging deel te nemen aan een estafettefietstocht van de ruige Noordkaap naar Doorn in de provincie Utrecht. De intense verhalen van militairen en politiemensen met een posttraumatische stressstoornis (PTSS) en jongeren met niet aangeboren hersenletsel (NAH), fietsen door weer en wind, slapen in kazernes op oncomfortabele matrasjes en het eten van aangelengd ‘droogvoer’ maakten er geen ontspannen tochtje van. Toch werd het één van haar mooiste fietstochten. De verhalen over het trauma van wat de deelnemers is overkomen en de vaak lange weg terug waren vaak schokkend. Fientje: “Dat samen fietsen en praten – de erkenning van de problematiek gaf hun rust. Door de aangrijpende verhalen ga je beseffen hoe kwetsbaar een mensenleven, jouw leven, is. En juist dat besef maakt mij tot de persoon die ik ben.”

‘Samenwerken betekent in mijn ogen elkaar ook wat gunnen’

 

Tekst: Sjuul vd Pol  Foto: Fortunati Fotografie