Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Audrey van der Lee

Audrey van der Lee – GSW Altena

Innovatief, ondernemend én maatschappelijk betrokken. Eigenlijk is Autje van alle markten thuis, figuurlijk en letterlijk. Drie jaar geleden, nadat ze arbeidsongeschikt was geworden, is zij thuis aan de keukentafel begonnen met het concept Gratis Shoppen. Ze zette daadwerkelijk haar huis – en hart – open voor de minderbedeelden. Inmiddels is haar onderneming een professionele stichting geworden en heeft GSW Altena al honderden hulpbehoevende burgers op weg geholpen met een boterham, kleding, schoenen, meubelen, huishoudelijke apparatuur, speelgoed, informatie, advies of een helpende hand. Basisbehoeften die niet voor iedereen zo vanzelfsprekend zijn.
Een gesprek met een vastberaden hands-on regeltante die uit eigen ervaring weet wat het is om onderaan de ladder te staan.

 

Haar kracht 
“Verbinden. Als werkgeversadviseur en accountmanager Sociale Zaken bij de Sociale Dienst was ik al de verbinder en bracht ik partijen met elkaar in contact. Bruggen bouwen tussen politiek, ondernemers en burgers… dat is mijn sterkte punt. Ik kan ook snel schakelen en zorg ervoor dat GSW een vangnet is voor iedereen in Altena, zonder protocollen of ingewikkeld papierwerk. Mensen kunnen hier altijd terecht en worden gelijk geholpen. Uit eigen ervaring weet ik hoe moeilijk het is om er na tegenslag weer bovenop te komen. Daardoor kan ik me goed verplaatsen in anderen. Wij oordelen niet en wijzen niet met de vinger. Ik heb een groot hart, daar passen heel veel mensen in.”

 

Maatschappelijke betrokkenheid 
GSW Altena is MVO ten voeten uit. Niet alleen vanwege de hulp die zij bieden aan mensen in nood, ook intern is Autje bijzonder begaan met haar medemens. “Ik werk met een team van 30 vrijwilligers, waarvan 60% een beperking heeft. Eén jongen is dakloos. We proberen zijn leven weer op de rit te krijgen. Hij eet een boterham mee, laadt zijn mobiele telefoon hier op en maakt zichzelf nuttig. Ook gaan we met hem op zoek naar werk. Samen sterk. Dat is ons motto.”

 

Inspiratiebron
Autje van der Lee (41) heeft door haar optimisme en doorzettingsvermogen in een paar jaar tijd het vangnet in Altena uitgegooid. De steun, donaties en sponsorinitiatieven komen van alle kanten. Het succes raakt haar. “Ervaring leert dat het fijn is als je ergens kunt aankloppen en meteen antwoord krijgt. Ik ben ontzettend trots en dankbaar voor het vertrouwen dat de samenleving in mij stelt. Overheid, bedrijfsleven en inwoners van Altena maken het mogelijk dat alles wat we willen doen, lukt. Ik sta er soms echt van te kijken dat er zelfs voor de moeilijkste hulpvraag een oplossing komt.”
Over 5 jaar
Van een paar dozen in haar huiskamer, via een schuur naar de volgepakte loods op het industrieterrein in Werkendam. GSW Altena is in korte tijd uitgegroeid tot een begrip in Altena. “Over 5 jaar hoop ik uiteraard dat we niet meer nodig zijn. Maar dat zal niet het geval zijn, ben ik bang. De middenstand heeft het moeilijk en er zullen verschuivingen plaatsvinden. Via de sociale media, onze website, netwerkbijeenkomsten, Vitaal Altena en binnenkort een speciale app zullen we constant aandacht blijven vragen, want hulpvragen zullen blijven komen en donaties zijn daarom zo welkom.”