Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

6 maart Internationale vrouwendag in Altena 2020 met als goed doel:

Vrouwen in Tsjaad leren bakken met Fonio een lokaal geteeld gewas, dat groeit in de woestijn en elke acht weken geoogst kan worden, glutenvrij en volgens kenner bakker Hardeman een ‘superfood’.

In gesprek bij bakker Gerard Hardeman aan de keukentafel,  waar het commerciële brein Corianne Vos (31) en bakker ‘in spé’ Alessia Althuizius (19) ook aanschuiven. In 2018 richtten Corianne Vos en Gerard Hardeman de Dutch Organic Baking School op. Hier gaat het over kennis delen, elkaar versterken om samen een stap vooruit te maken.

Studenten vanuit Europa, Amerika en het Midden-Oosten, komen naar de bakkerij in Wijk en Aalburg om de filosofie van Gerard in de praktijk toe te passen. Ook sluiten Corianne en Gerard aan bij Handelsmissies vanuit het ministerie georganiseerd om in al deze landen hun kennis te delen.  Minister Sigrid Kaag is erg gecharmeerd van de werkwijze van dit dynamische koppel.

Geen dure gebouwen neerzetten of computergestuurde apparatuur verschepen maar kennis delen. Gebruik maken van lokaal geteelde gewassen om de  hele keten zo kort mogelijk te maken en de lokale economie te versterken. Maar zonder Alessia en Suus zou dit niet mogelijk zijn, want er moet natuurlijk wel ‘brood op de plank liggen’ in Wijk en Aalburg onder de Wijkse toren.

Hoe ervaar jij vrijheid? Levert jouw persoonlijke ontwikkeling daar een bijdrage aan? We zijn er ons van bewust dat vrijheid hier voor ons in Nederland een andere lading heeft dan voor vrouwen in Tsjaad. Onze vrijwillige bijdrage is bestemd voor de tickets van twee vrouwen, om hier te komen leren bakken met fonio en die opgedane kennis weer te delen met andere vrouwen in hun land van herkomst.